Diétás ételek egészségesen - fogyókúra alatt sem kell éhezned
Fogyókúra során sem kell lemondanod az ízletes fogásokról. A diétás ételek is lehetnek laktatóak, finomak és egészségesek, mutatjuk hogyan.
Legtöbben, ha diétás ételekre gondolnak, szemük előtt minimális adagok, kevésbé finom ételek jelennek meg. Olyan ételek, amelyeket nem azért eszünk, mert szeretnénk, hanem, mert kell. Ez egy óriási tévhit! A jó diéta azt jelenti, hogy valamilyen cél érdekében összeválogatjuk azokat az alapanyagokat, amelyekből isteni ételeket ehetünk. Egy egészséges és teljes értékű diétás fogásban minden tápanyag szerepel: a fehérje, a szénhidrát és a zsírok is, de optimális összetételben. Ha fogyni szeretnénk, különösen fontos, hogy bár kevesebb kalóriát kell bevinnünk, de ne éhezzünk, és onnan fogyjunk, ahonnan szeretnénk. Megmutatom, hogyan érhető ez el.
Milyen a jó diétás étel?
A diétás étrend, ha a fogyás a célunk, alapvetően azt jelenti, milyen tápanyagokból, milyen mennyiséget vigyünk be. Tehát, ha alapanyagokat és mennyiségeket határozunk meg, valamint azt, hogy azokból, mikor, mit viszünk be, akkor máris összeállt az a diétás keretrendszer, amelyen belül szabadon mozoghatunk.
Tévhit, hogy az a lényeg, mit veszünk ki az ételből, ellene vagyok a „mentes”, műélelmiszereknek. Alkalomszerűen persze rendben van, de, hogy arra alapozzuk a táplálkozásunkat, az ellen tiltakozom. A mindenmentes ételek mostanában rendkívül divatosak, de nem kalóriamentesek, sőt gyakran igen kalóriadúsak, jelentős szénhidráttartalommal. Ezt sokan nem veszik figyelembe, megveszik a fogyás érdekében méregdrágán és az súlycsökkenés elmarad, nem is csoda.
Az a lényeg, hogy mi van abban, amit eszünk, erre kellene koncentrálni. A finom ételek lényege elsősorban a jó alapanyag, erre tanított minket az elmúlt évek gasztroforradalma. Minél természetesebb az étel, minél kevésbé feldolgozott annál jobb, az egészségünknek is, az alakunknak is. A diétás, de finom ételek kulcsa a jó alapanyagokból elkészített, finom ételek, amelyeket élmény elfogyasztani. A jó diétás étel minőségi, de nem nehezen beszerezhető és drága alapanyagokból áll.
Tudjuk meg, mit, mikor jó enni, étkezzünk változatosan és élvezzük a fogásokat. Állítsuk össze a diétás ebéd és diétás vacsora menünket egyszerűen, változatosan, de mindig az legyen a fókuszban, hogy örömmel üljünk az asztalhoz és ízletes ételt fogyasszunk.
Nem hiszek a kampány fogyókúrákban, de abban igen, hogy a jó alakhoz vezető úton nagyon jó egy hatásos és eredményes, intenzív szakasszal indítani a diétát. Ez azonban nem maga a fogyókúra, hanem egy jól felépített, szakszerű fogyókúra első lépése, amely maximum 6 hétig tarthat. Utána jönnie kell egy még szintén kalóriadeficites, de már megengedőbb, könnyebb szakasznak egészen a fogyási cél eléréséig. Majd következik a súlymegtartás szakasza.
Az „éheztetős” diéták azonban nagyon károsak. Izombontással járnak, azaz a testsúly ugyan csökken, de nem lesz szép a forma, logó bőr és petyhüdt testet eredményes. Továbbá károsítja az anyagcserét és nem tartós, a jójózás káros hatásai pedig ismertek. Nem csak az álomalak úszott el, hanem utána már könnyebben hízik és nehezebben fogy, aki egyszer már így kizsigerelte a testét.
Érdemes kerülni az olyan extrémitásokat is, mint például a drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel, ugyanis ilyenkor a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol, ezzel fáradtságot, koncentrációhiányt, és akár alvási zavarokat okozva.
Az egészséges táplálkozáshozés a fenntartható súlycsökkentéshez minél természetesebb, jó alapanyagokat tartalmazó, változatos étrend szükséges, magas fehérjetartalommal és alacsony glikémiás index-szel. Mert minden tápanyagra szüksége van a szervezetnek, de a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben.
A tápanyag igény függ attól, hogy férfiről, vagy nőről van szó, mennyire aktív a mindennapokban, illetve, hogy várandós-e. A kilók számától azonban nem függ, csak az aktív sejtállományától az adott embernek. Tehát a „zsírt nem kell etetni”, az izmot igen. A testünkön lévő zsírmennyiséget nem kell figyelembe venni a szükséges kalóriamennyiség meghatározásakor. Egy példán szemléltetve. Ha két ember áll egymás mellett, ugyanannyi izom van rajtuk, de az egyiknek 30 kilóval több a zsírja, annak ugyanannyit kell ennie a diéta alatt, mint a másiknak.
Készíts egészséges és laktató diétás fogásokat!
Az egészséges és laktatót diétás fogások elkészítéséhez mindösszesen arra van szükség, hogy tudjuk pontosan, milyen alapanyagokból válogathatunk, azok közül melyikből, mikor. Ezen kereten belül aztán már szabadon tudjuk összeállítani, mit szeretnénk éppen enni, vagy mi van otthon, esetleg a vendégségben az asztalon. Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a jó diéta lényege az, hogy ne az életünk alkalmazkodjon a diétához, hanem pont fordítva, a diétánk az életünkhöz.
Nézzük, mely alapanyagokból válogassunk:
Ahogy azt már kifejtettem, mindegyik tápanyagra szükségünk van: fehérjére, szénhidrátra és zsírokra.
A legjobb fehérje forrás a hús, a csirke, kacsa, pulyka, vadak, de a soványabb sertés és marhahús fogyasztását is beleilleszthetőnek tartom a diétába. A tejtermékek, sajt, túró, joghurt szintén kitűnő alapanyag a diétás étrendben, de ide sorolnám a tojást, tofut, babot is. Nézzük meg a receptgyűjteményeket, ha rákeresünk arra, hogy ételek csirkemellből, máris többezer receptet találunk. Válogassunk belőlük kedvünk szerint és élvezetes, változatos diétánk lesz.
Szénhidrát esetében törekedjünk az alacsony glikémiás indexű alapanyagokra, ilyenek a teljes kiőrlésű tésztafélék, tortilla tekercsek, piták, édesburgonya, barnarizs, Finn Crips, magos péksütemények és a legtöbb gyümölcs. A zöldségek nagy része alacsony glikémiás indexűek és alacsony kalóriatartalmúak, mindenképpen javaslom, hogy a diétás ebéd és a diétás vacsora tartalmazzon legalább egy marék zöldséget is. Erre szükséged van a rostok bevitele miatt is, amire sajnos kevesen fordítanak figyelmet, pedig szükségünk van a megfelelő rostfogyasztásra a fogyás és úgy általában testünk egészséges működése miatt.
Zsírokra is szükségünk van, de mivel az alapanyagok tartalmaznak zsírt is bőven, ezért hozzáadott zsiradékot minimalizáljuk. Alkalmanként 1 teáskanál növényi zsiradéknál többet ne adjunk az étel elkészítéséhez. Növényi olajok, magok tartoznak ide.
Kerüljük a magas glikémiás indexű, feldolgozott élelmiszereket és a mindenmentes élelmiszereket, helyettük válasszunk alacsony glikémiás indexű alternatívát, és minél természetesebb formában fogyasszuk az ételeket. Ne a speciális élelmiszerboltokban, inkább a piacon keressük a jó táplálkozás és a fogyás titkát. Minél természetesebb az étel, annál jobb.
Az egészséges étel receptek összeállításához ezen tanácsok betartására van szükséged. Ha a célod a fogyás, a testsúlyod csökkentés úgy, hogy annak nagy része zsírból történjen, akkor tudnod kell azt is, hogy mikor, hogyan és mennyit válogass ezekből az alapanyagokból.
A legfontosabb a napi 3 étkezés. Ne ötször egyél egy nap, többször keveset, hanem háromszor. Arra figyelj, hogy két étkezés között minimum 4, maximum 6 óra teljen el, hiszen így tud a szervezeted a leghatékonyabban zsírt égetni. Az étkezések gyakorisága hat a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szintjére. Érzékenységének van egy természetes napszaki ciklusa: reggel magas, dél felé leesik, este ismét emelkedik. Így napi háromszori étkezéssel a táplálkozási szokásainkat igazíthatjuk a testünk működéséhez, és nem fordítva.
A legtöbb divatos diéta napi öt étkezést ír elő, azonban így a szervezet nem tud megfelelően zsírt égetni. A kevesebb energiabevitel miatt, ugyan elindulhat a fogyás, azonban a leadott kilók nagy része nem a zsírból megy le. Tehát, ha zsírból szeretnénk inkább fogyni, akkor háromszor együnk egy nap.
Egy diétás reggeli és egy diétás vacsora fehérjedús, alacsony szénhidráttartalmú, a diétás ebédnekviszont már szénhidrátban gazdagabbnak kell lennie. Kakaóscsiga, péksütemény helyett válasszunk túrót, tojást, vagy egy természetes turmixot, így diétás reggelink megfelelően táplál és délig biztosan nem tör ránk a farkaséhség.
Diétás ebédünk tartalmazzunk két szelet húst, fél adag köretet és egy egész adag salátát. Majd vacsorára válasszunk tojást, túrót, felvágottat, sajtot, 1-2 szelet teljes kiőrlésű ropogós kenyérkével, így biztosan finom és elegendő lesz a diétás vacsora.
A diétás ételek mellett oda kell figyelni a folyadékbevitelre is, minden nap igyál meg legalább 3 liter vizet. A víz ugyanis nagyon fontos a fogyáshoz: a sejtműködés minden szintjén jelen van a testedben. Éppen ezért, ha dehidratált vagy, minden folyamat lelassul a szervezetedben, az anyagcserédet is beleértve. A megfelelő mértékű vízfogyasztás viszont egyensúlyba hozza a tested működését, javítja az anyagcserét, így válik lehetségessé a sikeres fogyás. Fontos az is, hogy a székrekedés elkerülése miatt is szükséges a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.
A legjobb folyadék a víz, de ihatsz cukormentes, kalóriamentes üdítőket is, ha azt kívánod, készíthetsz magadnak cukormentes limonádét. Kávét, teát is ihatsz, cukor nélkül, maximum 1 dl tejjel. A lényeg az, hogy igyál legalább 3 liter folyadékot, nagyobb része víz legyen, és mindenképpen kalóriamentes legyen. Kerüld a leveket, gyümölcsleveket, hiszen azok kalóriatartalma miatt étkezésnek számítanak.
Milyen a jó diétás étrend?
Olyan, aminél miután megtanultad a fenti szabályokat, már nem is kell ezzel külön foglalkoznod, hanem ez lesz a természetes étkezésed. Menet közben valahol elfelejted, hogy diétázol, és már nem is tudnál másképp enni. Ettől érzed magad jól, így laksz jól úgy, hogy nem vagy az étkezések után rosszul és szépen haladsz a diétás célod felé.
Tanuld meg az alapanyagokat, a mennyiségeket, azt, hogy mikor, mit jó enni, és rá fog állni a szemed. Nem kell patikamérlegen nézegetned azt, hogy most mennyit ehetsz, és nem kell lemondanod egy vacsorameghívást sem, és vendégségben sem kell a dobozkáidból enni, vagy egy zellerszárral ácsorogni a sarokban.
Az Alakorvoslás programban úgy építettem fel a táplálkozási blokkot, hogy van egy táblázat, amiben pontosan látod az egyes diétás szakaszoknak megfelelően, hogy ebédre és vacsorára mikből válogathatsz. A reggeli mindig a program termékcsaládjából a Shake tejjel, majd ebédre jön egy tartalmas, laktató ebéd és a vacsora szerényebb. A táblázatból egyszerűen össze tudod válogatni, milyen diétás ételeket fogsz enni. Van toGO étrend, amely abban segít, hogy étteremben, boltban, kifőzdében, hogyan válassz. Plusz aki szeret főzni, annak többszáz receptből álló gyűjtemény lesz a segítségére.
Diétás étrendünkkel, egészséges életmódunk kialakításával nem csak számos betegség kockázatát csökkentjük, hanem éhezés, szenvedés és önsanyargatás mellett érjük el az álomalakunkat. Tehetjük mindezt úgy, hogy ugyanazt fogyasztjuk, mint a család többi tagja.