Diétás ételek csirkemellből
2021-03-26

Fogyókúra húsimádóknak: diétás ételek csirkemellből

Ha követed az Alakorvoslás Programot, akkor már biztosan tudod, hogy önsanyargatás nélkül, kiváló ételek segítségével is lehetséges a fogyás. A diéta nem csak kis adagokból és salátából állhat, igen is van lehetőség arra, hogy diétás és tartalmas fogást fogyasszunk hússal, mégpedig ebédidőben. Így a húsimádóknak sem kell lemondaniuk kedvenc ételeikről, csupán ismerniük kell a jó recepteket és a megfelelő alapanyagokat.

Bemutatom neked, hogyan készíts diétás ételeket csirkemellből úgy, hogy közben élvezz minden falatot. A cikkben olvashatsz a csirkemell fogyasztásának előnyös hatásairól, valamint öt fantasztikus receptet is találhatsz, amelyet gyorsan elkészíthetsz magadnak ebédre, vacsorára. Tarts velem!

 

A csirkemell fogyasztásának előnyös hatásai 

Tudtad, hogy a hús egy olyan alapvető élelmiszer, amelyben megtalálhatók azok a fehérjék, amik szinte nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára? Az állati eredetű ételekben olyan esszenciális aminosavak vannak, amelyet az emberi szervezet képtelen más úton előállítani, így étkezésünk során mindenképp olyan tápanyagokat kell bevinnünk, amelyek pótolják ezeket a savakat. 

A baromfihúsok vitaminban és ásványianyagban gazdagok, cserébe zsírtartalmuk igen alacsony. A baromfihúsok közül is a csirkemell az, amely a legtöbb pozitív tulajdonsággal rendelkezik egy diétázó számára.

 pexels-karolina-grabowska-5718071

Miért érdemes csirkemellet fogyasztanod?

  1. A csirkehús otthoni feldolgozása rendkívül egyszerű, viszonylag gyorsan elő tudod készíteni az alapanyagot.
  2. A baromfi zsírja a bőr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomzatot, így könnyen eltávolítható. Emellett bőrrel együtt mindössze 9,5 %-os zsírtartalommal rendelkezik, bőr nélkül ez 1%-ra tehető.
  3. B6-vitaminban gazdag, ezért biztos alap lehet, ha más úton nem visszük be ezt a vitamint szervezetünkbe. Ráadásul a csirkemell nagyon jó szelén-, foszfor és niacinforrás.
  4. 100 gramm csirkemell összesen 113 kalóriát tartalmaz, 24,7 gramm fehérjét és 1 gramm zsírt. A csirkemell mellett a csirkecombfogyasztás is alkalomszerűen beilleszthető az étrendbe. Azonban a csirkecombnál jobban kell figyelnünk annak zsírtartalmára, hiszen 100 gramm csirkecomb 5,2 gramm zsírt, valamint a csirkemellnél kevesebb, 20,9 gramm fehérjét tartalmaz.
  5. A csirkemellben található fehérjének köszönhetően izomtömeget építhetünk és fenn is tarthatjuk azt, amely különösen jól működik akkor, ha erőnléti edzést végzünk.
  6. A csirkemell erősíti a csontokat, hiszen a benne található fehérje a kalciummal kitűnően működik együtt a csontok védelmében.
  7. Végül, de nem utolsó sorban, a diétás ételek csirkemellből segítenek az étvágy csökkentésében, ugyanis a fehérjefogyasztás hozzájárul a jóllakottságérzés eléréséhez.

 

Mielőtt azonban nekivágnánk húst hússal fogyasztani, vegyünk figyelembe pár alapszabályt. Mindenekelőtt tarts mértéket! A túl sok húsfogyasztás magas koleszterinszintet, elhízást, túlsúlyt okoz, valamint hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is. Azok, akik vesebetegséggel rendelkeznek, különösen figyeljenek arra, hogy ne vigyenek be túl sok fehérjét szervezetükbe.

Az alapszabályok között mindenképp meg kell említenünk a hús tárolását és feldolgozását is, amelyre különös figyelmet kell fordítanunk. Hűtés nélkül a hús hamar romlásnak indul, így minél előbb hűtőbe kell tennünk. A legideálisabb az, ha külön polcot használunk a nyers húsnak a fagyasztóban, így nem érhet más élelmiszerekhez. Tévhit azonban, hogy a csirkemell akár évekig is eláll a mélyhűtőben! Legtovább 9 hónapig tároljuk így a nyers baromfit, de figyeljünk arra is, hogy megfelelően csomagoljuk be a húst. A kész ételek szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve maximum 3 napig tárolhatók biztonságosan.

 

A legfinomabb diétás ételek csirkemellből 

Ha húsra gondolunk, magyarként szinte egyből a rántott hús juthat eszünkbe. De ugye tudod, hogy a paníron túl számos izgalmas elkészítési mód létezik a húsok világában is? Bemutatok neked öt ízletes, gyorsan elkészíthető csirkemellből készült diétás ételt a program receptjei közül, amely garantáltan feldobja diétád. Hidd el, ezek után várni fogod az összes fogást!

Bulgursaláta joghurtos csirkével 

Bulgursaláta joghurtos csirkével 

Hozzávalók:

  • 65 g bulgur
  • 1,5 db közepes paradicsom
  • 5 cm-es db uborka
  • 1/3 kaliforniai paprika
  • 1/3 fehér hagyma
  • 3 tk olívaolaj
  • 1,3 tk citromlé
  • 1/8 fokhagyma
  • 2 tk olaj
  • 230 g csirkemell
  • 75 g görög joghurt (8-10%-os zsírtartalommal)
  • fűszerek: mustár, só, bors, oregánó, bazsalikom, natúr ételízesítő

 

Elkészítés:

A bulgurt kétszeres mennyiségű, háromnegyed mokkáskanál ételízesítővel fűszerezett vízben megfőzzük, majd hozzákeverjük az apróra vágott zöldségeket. Ezután elkészítjük az olivából, citromléből, a fokhagyma feléből és háromnegyed mokkáskanál mustárból álló pácot, amellyel meglocsoljuk a bulgurt, majd összeforgatjuk. Az ízesítéshez használhatunk oregánót, bazsalikomot, sót és borsot is. 

Célszerű a főzés előtti napon a joghurtot elkeverni a fűszerekkel (fél-fél mk curry, chili, só, bors) és a fokhagyma felével, majd bekenni vele a csirkemellet. A fűszerezett húst tegyük be a hűtőbe, majd a sütés napján süssük meg forró olajon, oldalaként 6-8 perc alatt.

 Roston sült csirkemell, céklasaláta

Roston sült csirkemell céklasalátával 

Hozzávalók:

  • 200 g csirkemell
  • 1 tk olaj
  • 50 g sonka
  • 60 g vörös vesebab
  • 1 tk olívaolaj
  • ¼ lilahagyma
  • ¼ cékla
  •  

 

Elkészítés:

A csirkemellet kevés olajjal megkenjük, sóval és borssal ízesítjük, majd rátesszük a sonkát. Sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd ízlés szerint zöldfűszerekkel ízesítjük. A salátához reszelhetjük a céklát frissen, de használhatunk savanyúságot is, amelyet lecsepegtetünk és szeletekre vágunk.

Mustáros csirkemell kukoricasalátával - régi 

Mustáros csirkemell kukoricasalátával 

Hozzávalók:

  • 170 g csirkemell
  • 40 g tejföl (12%)
  • 12 g vaj
  • 200 g kukorica konzerv
  • 1 tk ecet (20%)
  • 1 tk nyírfacukor
  • 1 tk extra szűz olívaolaj
  • fűszerek: mustár, majoranna, rozmaring, petrezselyem, só

 

Elkészítés:

A csirkét szeletekre vagy apró csíkokra vágjuk, majd vajon megpirítjuk. Egy-egy teáskanál majorannával, rozmaringgal, petrezselyemmel és 2-3 csipet sóval fűszerezzük. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a 1,5 teáskanál mustárt és a tejfölt. Átforraljuk és kész is.

A salátához páclevet keverünk a hozzávalókból (nyírfacukor, ecet, extra szűz olívaolaj), majd a lecsepegtetett konzerv kukoricát belekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.

 travis-jones-FyQtoKm_s1Q-unsplash

Csirkecurry vegyes salátával 

Hozzávalók:

  • 220 g csirkemell
  • 1 mk olaj
  • 1/3 vöröshagyma
  • 2,5 ek passata, passzírozott paradicsom
  • 2,5 tápióka keményítő (+ víz)
  • 2 tk citromlé
  • 1 ek natúr joghurt (0,1%)
  • 100 g uborka
  • ¼ lilahagyma
  • 3 db retek
  • 0,5 tk almaecet
  • 1 mk olívaolaj
  • fűszerek: gyömbérpor, curry, garam masala, só, koriander, chilipor/cayanne bors

 

Elkészítés:

Az olajon átpirítjuk a hagymát, egy teáskanál gyömbérport, a fokhagymát, fél teáskanál curryt, másfél teáskanál garam masalát, fél mokkáskanál sót. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott csirkemellet, amit jól megpirítunk, majd 1-15 dl vízzel és a paradicsompürével puhára főzzük. Vízzel elkevert tápióka keményítővel sűrítjük, ha szükséges, és egy teáskanál citromlével ízesítjük. Ha puhára főtt a csirkemell és megfelelő sűrűségű, akkor egy teáskanál korianderrel, joghurttal és vegyes salátával tálaljuk.

Rántott hús zöldséggel 

Rántott hús zöldségekkel 

Hozzávalók:

  • csirkemell
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • zöldségek

 

Elkészítés:

Ez a recept a rántott hús szerelmeseinek ajánlott. A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, majd lisztben, tojásban és morzsában forgatva olajban kisütjük. Annak érdekében, hogy a rántott húsból valóban diétás hús legyen, a bunda felét vegyük le, különben túllépjük a javasolt zsírmennyiséget.

Figyeljünk arra, hogy köretnek ne fogyasszunk mellé kukorica-, bab- vagy lencsesalátát, és kerüljük a majonézes, tejfölös salátákat is.

 

Diétás ételek csirkemellből az Alakorvoslás támogatásával 

A csirkemell egy olyan alapvető alapanyag, amelyből rengeteg színes, finom fogás készíthető. Mindemellett rendkívül jótékony hatása lehet szervezetünkre, ha mértékkel fogyasztjuk. Törekedj arra, hogy a megfelelő mennyiséget juttasd be, valamint figyelj a csirkemell optimális tárolására is!

 

Az Alakorvoslás Program részeként dietetikusok segítségével olyan recepteket dolgoztunk ki neked, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesen étkezz, de ugyanakkor rendes, finom ételeket egyél.

A receptek mellett egy olyan komplex online programot nyújtok, aminek segítségével megismered a tested, megtanulod hogyan fogyj zsírból és tartsd meg könnyedén a súlyodat.

Ismerd meg az Alakorvoslás Programot ITT.

Szerző:
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Hogyan fogyjak le
Hogyan fogyjak le? – Tanácsok az egészséges és tartós fogyáshoz

Talán százezres nagyságrendben érhetők el a világban a különféle fogyókúrás szolgáltatások, termékek, amelyek mind arra a kérdésre kínálnak választ adni: hogyan fogyjak le? Mégis a világ vezető egészségügyi problémája az elhízás. Ha csak Magyarországot nézzük, a világon a negyedik, Európában az elsők vagyunk elhízásban. Tegyük fel a kérdést: ennek nem fordítva kellene lennie?

2021-09-05 00:00:00 Olvass tovább
Jó diétás ebéd
Milyen a jó diétás ebéd? Ezeket tartsd szem előtt!

Bármilyen hihetetlen a jó étel és a fogyás egyik legfőbb titka ugyanaz: a friss és természetes alapanyag. Minél természetesebb, minél feldolgozatlanabb ugyanis az élelmiszer, annál jobb a testünknek, illetve az alakunknak is. A diétás étrenden belül kiemelt szerepe van az ebédnek, hiszen ez a nap legfontosabb étkezése. Könnyű elrontani, de éppen olyan könnyű jól csinálni. Ebben fogok segíteni ebben a cikkben. Megmutatom, hogyan lehet jól ebédelni, amit élmény lesz elfogyasztani és közben az alakunk is szép lesz tőle.

2020-10-21 00:00:00 Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem