Fogyókúra húsimádóknak: diétás ételek csirkemellből
Ha követed az Alakorvoslás Programot, akkor már biztosan tudod, hogy önsanyargatás nélkül, kiváló ételek segítségével is lehetséges a fogyás. A diéta nem csak kis adagokból és salátából állhat, igen is van lehetőség arra, hogy diétás és tartalmas fogást fogyasszunk hússal, mégpedig ebédidőben. Így a húsimádóknak sem kell lemondaniuk kedvenc ételeikről, csupán ismerniük kell a jó recepteket és a megfelelő alapanyagokat.
Bemutatom neked, hogyan készíts diétás ételeket csirkemellből úgy, hogy közben élvezz minden falatot. A cikkben olvashatsz a csirkemell fogyasztásának előnyös hatásairól, valamint öt fantasztikus receptet is találhatsz, amelyet gyorsan elkészíthetsz magadnak ebédre, vacsorára. Tarts velem!
A csirkemell fogyasztásának előnyös hatásai
Tudtad, hogy a hús egy olyan alapvető élelmiszer, amelyben megtalálhatók azok a fehérjék, amik szinte nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára? Az állati eredetű ételekben olyan esszenciális aminosavak vannak, amelyet az emberi szervezet képtelen más úton előállítani, így étkezésünk során mindenképp olyan tápanyagokat kell bevinnünk, amelyek pótolják ezeket a savakat.
A baromfihúsok vitaminban és ásványianyagban gazdagok, cserébe zsírtartalmuk igen alacsony. A baromfihúsok közül is a csirkemell az, amely a legtöbb pozitív tulajdonsággal rendelkezik egy diétázó számára.
Miért érdemes csirkemellet fogyasztanod?
- A csirkehús otthoni feldolgozása rendkívül egyszerű, viszonylag gyorsan elő tudod készíteni az alapanyagot.
- A baromfi zsírja a bőr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomzatot, így könnyen eltávolítható. Emellett bőrrel együtt mindössze 9,5 %-os zsírtartalommal rendelkezik, bőr nélkül ez 1%-ra tehető.
- B6-vitaminban gazdag, ezért biztos alap lehet, ha más úton nem visszük be ezt a vitamint szervezetünkbe. Ráadásul a csirkemell nagyon jó szelén-, foszfor és niacinforrás.
- 100 gramm csirkemell összesen 113 kalóriát tartalmaz, 24,7 gramm fehérjét és 1 gramm zsírt. A csirkemell mellett a csirkecombfogyasztás is alkalomszerűen beilleszthető az étrendbe. Azonban a csirkecombnál jobban kell figyelnünk annak zsírtartalmára, hiszen 100 gramm csirkecomb 5,2 gramm zsírt, valamint a csirkemellnél kevesebb, 20,9 gramm fehérjét tartalmaz.
- A csirkemellben található fehérjének köszönhetően izomtömeget építhetünk és fenn is tarthatjuk azt, amely különösen jól működik akkor, ha erőnléti edzést végzünk.
- A csirkemell erősíti a csontokat, hiszen a benne található fehérje a kalciummal kitűnően működik együtt a csontok védelmében.
- Végül, de nem utolsó sorban, a diétás ételek csirkemellből segítenek az étvágy csökkentésében, ugyanis a fehérjefogyasztás hozzájárul a jóllakottságérzés eléréséhez.
Mielőtt azonban nekivágnánk húst hússal fogyasztani, vegyünk figyelembe pár alapszabályt. Mindenekelőtt tarts mértéket! A túl sok húsfogyasztás magas koleszterinszintet, elhízást, túlsúlyt okoz, valamint hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is. Azok, akik vesebetegséggel rendelkeznek, különösen figyeljenek arra, hogy ne vigyenek be túl sok fehérjét szervezetükbe.
Az alapszabályok között mindenképp meg kell említenünk a hús tárolását és feldolgozását is, amelyre különös figyelmet kell fordítanunk. Hűtés nélkül a hús hamar romlásnak indul, így minél előbb hűtőbe kell tennünk. A legideálisabb az, ha külön polcot használunk a nyers húsnak a fagyasztóban, így nem érhet más élelmiszerekhez. Tévhit azonban, hogy a csirkemell akár évekig is eláll a mélyhűtőben! Legtovább 9 hónapig tároljuk így a nyers baromfit, de figyeljünk arra is, hogy megfelelően csomagoljuk be a húst. A kész ételek szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve maximum 3 napig tárolhatók biztonságosan.
A legfinomabb diétás ételek csirkemellből
Ha húsra gondolunk, magyarként szinte egyből a rántott hús juthat eszünkbe. De ugye tudod, hogy a paníron túl számos izgalmas elkészítési mód létezik a húsok világában is? Bemutatok neked öt ízletes, gyorsan elkészíthető csirkemellből készült diétás ételt a program receptjei közül, amely garantáltan feldobja diétád. Hidd el, ezek után várni fogod az összes fogást!
Bulgursaláta joghurtos csirkével
Hozzávalók:
- 65 g bulgur
- 1,5 db közepes paradicsom
- 5 cm-es db uborka
- 1/3 kaliforniai paprika
- 1/3 fehér hagyma
- 3 tk olívaolaj
- 1,3 tk citromlé
- 1/8 fokhagyma
- 2 tk olaj
- 230 g csirkemell
- 75 g görög joghurt (8-10%-os zsírtartalommal)
- fűszerek: mustár, só, bors, oregánó, bazsalikom, natúr ételízesítő
Elkészítés:
A bulgurt kétszeres mennyiségű, háromnegyed mokkáskanál ételízesítővel fűszerezett vízben megfőzzük, majd hozzákeverjük az apróra vágott zöldségeket. Ezután elkészítjük az olivából, citromléből, a fokhagyma feléből és háromnegyed mokkáskanál mustárból álló pácot, amellyel meglocsoljuk a bulgurt, majd összeforgatjuk. Az ízesítéshez használhatunk oregánót, bazsalikomot, sót és borsot is.
Célszerű a főzés előtti napon a joghurtot elkeverni a fűszerekkel (fél-fél mk curry, chili, só, bors) és a fokhagyma felével, majd bekenni vele a csirkemellet. A fűszerezett húst tegyük be a hűtőbe, majd a sütés napján süssük meg forró olajon, oldalaként 6-8 perc alatt.
Roston sült csirkemell céklasalátával
Hozzávalók:
- 200 g csirkemell
- 1 tk olaj
- 50 g sonka
- 60 g vörös vesebab
- 1 tk olívaolaj
- ¼ lilahagyma
- ¼ cékla
Elkészítés:
A csirkemellet kevés olajjal megkenjük, sóval és borssal ízesítjük, majd rátesszük a sonkát. Sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd ízlés szerint zöldfűszerekkel ízesítjük. A salátához reszelhetjük a céklát frissen, de használhatunk savanyúságot is, amelyet lecsepegtetünk és szeletekre vágunk.
Mustáros csirkemell kukoricasalátával
Hozzávalók:
- 170 g csirkemell
- 40 g tejföl (12%)
- 12 g vaj
- 200 g kukorica konzerv
- 1 tk ecet (20%)
- 1 tk nyírfacukor
- 1 tk extra szűz olívaolaj
- fűszerek: mustár, majoranna, rozmaring, petrezselyem, só
Elkészítés:
A csirkét szeletekre vagy apró csíkokra vágjuk, majd vajon megpirítjuk. Egy-egy teáskanál majorannával, rozmaringgal, petrezselyemmel és 2-3 csipet sóval fűszerezzük. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a 1,5 teáskanál mustárt és a tejfölt. Átforraljuk és kész is.
A salátához páclevet keverünk a hozzávalókból (nyírfacukor, ecet, extra szűz olívaolaj), majd a lecsepegtetett konzerv kukoricát belekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
Csirkecurry vegyes salátával
Hozzávalók:
- 220 g csirkemell
- 1 mk olaj
- 1/3 vöröshagyma
- 2,5 ek passata, passzírozott paradicsom
- 2,5 tápióka keményítő (+ víz)
- 2 tk citromlé
- 1 ek natúr joghurt (0,1%)
- 100 g uborka
- ¼ lilahagyma
- 3 db retek
- 0,5 tk almaecet
- 1 mk olívaolaj
- fűszerek: gyömbérpor, curry, garam masala, só, koriander, chilipor/cayanne bors
Elkészítés:
Az olajon átpirítjuk a hagymát, egy teáskanál gyömbérport, a fokhagymát, fél teáskanál curryt, másfél teáskanál garam masalát, fél mokkáskanál sót. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott csirkemellet, amit jól megpirítunk, majd 1-15 dl vízzel és a paradicsompürével puhára főzzük. Vízzel elkevert tápióka keményítővel sűrítjük, ha szükséges, és egy teáskanál citromlével ízesítjük. Ha puhára főtt a csirkemell és megfelelő sűrűségű, akkor egy teáskanál korianderrel, joghurttal és vegyes salátával tálaljuk.
Rántott hús zöldségekkel
Hozzávalók:
- csirkemell
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- zöldségek
Elkészítés:
Ez a recept a rántott hús szerelmeseinek ajánlott. A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, majd lisztben, tojásban és morzsában forgatva olajban kisütjük. Annak érdekében, hogy a rántott húsból valóban diétás hús legyen, a bunda felét vegyük le, különben túllépjük a javasolt zsírmennyiséget.
Figyeljünk arra, hogy köretnek ne fogyasszunk mellé kukorica-, bab- vagy lencsesalátát, és kerüljük a majonézes, tejfölös salátákat is.
Diétás ételek csirkemellből az Alakorvoslás támogatásával
A csirkemell egy olyan alapvető alapanyag, amelyből rengeteg színes, finom fogás készíthető. Mindemellett rendkívül jótékony hatása lehet szervezetünkre, ha mértékkel fogyasztjuk. Törekedj arra, hogy a megfelelő mennyiséget juttasd be, valamint figyelj a csirkemell optimális tárolására is!
Az Alakorvoslás Program részeként dietetikusok segítségével olyan recepteket dolgoztunk ki neked, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesen étkezz, de ugyanakkor rendes, finom ételeket egyél.
A receptek mellett egy olyan komplex online programot nyújtok, aminek segítségével megismered a tested, megtanulod hogyan fogyj zsírból és tartsd meg könnyedén a súlyodat.
Ismerd meg az Alakorvoslás Programot ITT.