Diétás ételek csirkemellből
2021.03.26.

Fogyókúra húsimádóknak: diétás ételek csirkemellből

Ha követed az Alakorvoslás Programot, akkor már biztosan tudod, hogy önsanyargatás nélkül, kiváló ételek segítségével is lehetséges a fogyás. A diéta nem csak kis adagokból és salátából állhat, igen is van lehetőség arra, hogy diétás és tartalmas fogást fogyasszunk hússal, mégpedig ebédidőben. Így a húsimádóknak sem kell lemondaniuk kedvenc ételeikről, csupán ismerniük kell a jó recepteket és a megfelelő alapanyagokat.

Bemutatom neked, hogyan készíts diétás ételeket csirkemellből úgy, hogy közben élvezz minden falatot. A cikkben olvashatsz a csirkemell fogyasztásának előnyös hatásairól, valamint öt fantasztikus receptet is találhatsz, amelyet gyorsan elkészíthetsz magadnak ebédre, vacsorára. Tarts velem!

 

A csirkemell fogyasztásának előnyös hatásai 

Tudtad, hogy a hús egy olyan alapvető élelmiszer, amelyben megtalálhatók azok a fehérjék, amik szinte nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára? Az állati eredetű ételekben olyan esszenciális aminosavak vannak, amelyet az emberi szervezet képtelen más úton előállítani, így étkezésünk során mindenképp olyan tápanyagokat kell bevinnünk, amelyek pótolják ezeket a savakat. 

A baromfihúsok vitaminban és ásványianyagban gazdagok, cserébe zsírtartalmuk igen alacsony. A baromfihúsok közül is a csirkemell az, amely a legtöbb pozitív tulajdonsággal rendelkezik egy diétázó számára.

 pexels-karolina-grabowska-5718071

Miért érdemes csirkemellet fogyasztanod?

  1. A csirkehús otthoni feldolgozása rendkívül egyszerű, viszonylag gyorsan elő tudod készíteni az alapanyagot.
  2. A baromfi zsírja a bőr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomzatot, így könnyen eltávolítható. Emellett bőrrel együtt mindössze 9,5 %-os zsírtartalommal rendelkezik, bőr nélkül ez 1%-ra tehető.
  3. B6-vitaminban gazdag, ezért biztos alap lehet, ha más úton nem visszük be ezt a vitamint szervezetünkbe. Ráadásul a csirkemell nagyon jó szelén-, foszfor és niacinforrás.
  4. 100 gramm csirkemell összesen 113 kalóriát tartalmaz, 24,7 gramm fehérjét és 1 gramm zsírt. A csirkemell mellett a csirkecombfogyasztás is alkalomszerűen beilleszthető az étrendbe. Azonban a csirkecombnál jobban kell figyelnünk annak zsírtartalmára, hiszen 100 gramm csirkecomb 5,2 gramm zsírt, valamint a csirkemellnél kevesebb, 20,9 gramm fehérjét tartalmaz.
  5. A csirkemellben található fehérjének köszönhetően izomtömeget építhetünk és fenn is tarthatjuk azt, amely különösen jól működik akkor, ha erőnléti edzést végzünk.
  6. A csirkemell erősíti a csontokat, hiszen a benne található fehérje a kalciummal kitűnően működik együtt a csontok védelmében.
  7. Végül, de nem utolsó sorban, a diétás ételek csirkemellből segítenek az étvágy csökkentésében, ugyanis a fehérjefogyasztás hozzájárul a jóllakottságérzés eléréséhez.

 

Mielőtt azonban nekivágnánk húst hússal fogyasztani, vegyünk figyelembe pár alapszabályt. Mindenekelőtt tarts mértéket! A túl sok húsfogyasztás magas koleszterinszintet, elhízást, túlsúlyt okoz, valamint hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is. Azok, akik vesebetegséggel rendelkeznek, különösen figyeljenek arra, hogy ne vigyenek be túl sok fehérjét szervezetükbe.

Az alapszabályok között mindenképp meg kell említenünk a hús tárolását és feldolgozását is, amelyre különös figyelmet kell fordítanunk. Hűtés nélkül a hús hamar romlásnak indul, így minél előbb hűtőbe kell tennünk. A legideálisabb az, ha külön polcot használunk a nyers húsnak a fagyasztóban, így nem érhet más élelmiszerekhez. Tévhit azonban, hogy a csirkemell akár évekig is eláll a mélyhűtőben! Legtovább 9 hónapig tároljuk így a nyers baromfit, de figyeljünk arra is, hogy megfelelően csomagoljuk be a húst. A kész ételek szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve maximum 3 napig tárolhatók biztonságosan.

 

A legfinomabb diétás ételek csirkemellből 

Ha húsra gondolunk, magyarként szinte egyből a rántott hús juthat eszünkbe. De ugye tudod, hogy a paníron túl számos izgalmas elkészítési mód létezik a húsok világában is? Bemutatok neked öt ízletes, gyorsan elkészíthető csirkemellből készült diétás ételt a program receptjei közül, amely garantáltan feldobja diétád. Hidd el, ezek után várni fogod az összes fogást!

Bulgursaláta joghurtos csirkével 

Bulgursaláta joghurtos csirkével 

Hozzávalók:

  • 65 g bulgur
  • 1,5 db közepes paradicsom
  • 5 cm-es db uborka
  • 1/3 kaliforniai paprika
  • 1/3 fehér hagyma
  • 3 tk olívaolaj
  • 1,3 tk citromlé
  • 1/8 fokhagyma
  • 2 tk olaj
  • 230 g csirkemell
  • 75 g görög joghurt (8-10%-os zsírtartalommal)
  • fűszerek: mustár, só, bors, oregánó, bazsalikom, natúr ételízesítő

 

Elkészítés:

A bulgurt kétszeres mennyiségű, háromnegyed mokkáskanál ételízesítővel fűszerezett vízben megfőzzük, majd hozzákeverjük az apróra vágott zöldségeket. Ezután elkészítjük az olivából, citromléből, a fokhagyma feléből és háromnegyed mokkáskanál mustárból álló pácot, amellyel meglocsoljuk a bulgurt, majd összeforgatjuk. Az ízesítéshez használhatunk oregánót, bazsalikomot, sót és borsot is. 

Célszerű a főzés előtti napon a joghurtot elkeverni a fűszerekkel (fél-fél mk curry, chili, só, bors) és a fokhagyma felével, majd bekenni vele a csirkemellet. A fűszerezett húst tegyük be a hűtőbe, majd a sütés napján süssük meg forró olajon, oldalaként 6-8 perc alatt.

 Roston sült csirkemell, céklasaláta

Roston sült csirkemell céklasalátával 

Hozzávalók:

  • 200 g csirkemell
  • 1 tk olaj
  • 50 g sonka
  • 60 g vörös vesebab
  • 1 tk olívaolaj
  • ¼ lilahagyma
  • ¼ cékla
  •  

 

Elkészítés:

A csirkemellet kevés olajjal megkenjük, sóval és borssal ízesítjük, majd rátesszük a sonkát. Sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd ízlés szerint zöldfűszerekkel ízesítjük. A salátához reszelhetjük a céklát frissen, de használhatunk savanyúságot is, amelyet lecsepegtetünk és szeletekre vágunk.

Mustáros csirkemell kukoricasalátával - régi 

Mustáros csirkemell kukoricasalátával 

Hozzávalók:

  • 170 g csirkemell
  • 40 g tejföl (12%)
  • 12 g vaj
  • 200 g kukorica konzerv
  • 1 tk ecet (20%)
  • 1 tk nyírfacukor
  • 1 tk extra szűz olívaolaj
  • fűszerek: mustár, majoranna, rozmaring, petrezselyem, só

 

Elkészítés:

A csirkét szeletekre vagy apró csíkokra vágjuk, majd vajon megpirítjuk. Egy-egy teáskanál majorannával, rozmaringgal, petrezselyemmel és 2-3 csipet sóval fűszerezzük. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a 1,5 teáskanál mustárt és a tejfölt. Átforraljuk és kész is.

A salátához páclevet keverünk a hozzávalókból (nyírfacukor, ecet, extra szűz olívaolaj), majd a lecsepegtetett konzerv kukoricát belekeverjük. Ezután hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.

 travis-jones-FyQtoKm_s1Q-unsplash

Csirkecurry vegyes salátával 

Hozzávalók:

  • 220 g csirkemell
  • 1 mk olaj
  • 1/3 vöröshagyma
  • 2,5 ek passata, passzírozott paradicsom
  • 2,5 tápióka keményítő (+ víz)
  • 2 tk citromlé
  • 1 ek natúr joghurt (0,1%)
  • 100 g uborka
  • ¼ lilahagyma
  • 3 db retek
  • 0,5 tk almaecet
  • 1 mk olívaolaj
  • fűszerek: gyömbérpor, curry, garam masala, só, koriander, chilipor/cayanne bors

 

Elkészítés:

Az olajon átpirítjuk a hagymát, egy teáskanál gyömbérport, a fokhagymát, fél teáskanál curryt, másfél teáskanál garam masalát, fél mokkáskanál sót. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott csirkemellet, amit jól megpirítunk, majd 1-15 dl vízzel és a paradicsompürével puhára főzzük. Vízzel elkevert tápióka keményítővel sűrítjük, ha szükséges, és egy teáskanál citromlével ízesítjük. Ha puhára főtt a csirkemell és megfelelő sűrűségű, akkor egy teáskanál korianderrel, joghurttal és vegyes salátával tálaljuk.

Rántott hús zöldséggel 

Rántott hús zöldségekkel 

Hozzávalók:

  • csirkemell
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • zöldségek

 

Elkészítés:

Ez a recept a rántott hús szerelmeseinek ajánlott. A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, majd lisztben, tojásban és morzsában forgatva olajban kisütjük. Annak érdekében, hogy a rántott húsból valóban diétás hús legyen, a bunda felét vegyük le, különben túllépjük a javasolt zsírmennyiséget.

Figyeljünk arra, hogy köretnek ne fogyasszunk mellé kukorica-, bab- vagy lencsesalátát, és kerüljük a majonézes, tejfölös salátákat is.

 

Diétás ételek csirkemellből az Alakorvoslás támogatásával 

A csirkemell egy olyan alapvető alapanyag, amelyből rengeteg színes, finom fogás készíthető. Mindemellett rendkívül jótékony hatása lehet szervezetünkre, ha mértékkel fogyasztjuk. Törekedj arra, hogy a megfelelő mennyiséget juttasd be, valamint figyelj a csirkemell optimális tárolására is!

 

Az Alakorvoslás Program részeként dietetikusok segítségével olyan recepteket dolgoztunk ki neked, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesen étkezz, de ugyanakkor rendes, finom ételeket egyél.

A receptek mellett egy olyan komplex online programot nyújtok, aminek segítségével megismered a tested, megtanulod hogyan fogyj zsírból és tartsd meg könnyedén a súlyodat.

Ismerd meg az Alakorvoslás Programot ITT.

Szerző:
Alakorvoslás
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
fogyás
Fogyás extrákkal - ez az időszakos böjt!

A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, szakszerűen végezve az egész testet megújítja, a sejteket regenerálja, a szervezetünkben elindult esetleges rossz folyamatokat képes kikapcsolni. A kúraszerű böjt mellett ezt a sok fantasztikus hatást a mindennapi táplálkozásunkkal is elérhetjük az időszakos böjtöléssel, mely kalóriamegvonással párosítva elősegítheti a fogyást is. 

2022.06.20. Olvass tovább
Proteinfogyasztás- ezt is ésszel (kellene)! Dr. Bajnok Éva cikke
Proteinfogyasztás- ezt is ésszel (kellene)! Dr. Bajnok Éva cikke

Napjainkban hatalmas divat proteint fogyasztani. Most, hogy már proteines vizet (teljes baromság) is lehet kapni, ideje megállnunk egy pillanatra és megérteni, mi a protein célja a táplálkozásban, mit és mennyit érdemes fogyasztani belőle. Mert a túlzott proteinfogyasztás nem csak a zsírpárnáinkat növeli, de egészségi problémákat is okozhat.

Ugyanakkor az igaz, hogy a fehérje nagyon fontos a táplálkozásban, hiszen a szervezetünk nem tudja pótolni másból, ha nem visszük be. Okosan kell tehát ezt is, egyik véglet sem jó. Nézzük, mennyit, miből és hogyan jó fogyasztani. Dr. Bajnok Éva endokrinológus cikke.

2022.06.13. Olvass tovább
A sztárvilágból érkező fogyókúrás tanácsok 90 százaléka helytelen!
A sztárvilágból érkező fogyókúrás tanácsok 90 százaléka helytelen!

Közeleg a bikiniszezon, a sztárvilág pedig lázasan készül rá. Nem kell aggódni, hamarosan ellepi a sajtót a hír-tsunami a szenzációs fogyásokról és az újabbnál újabb csodálatos módszerekről – orvosként pedig a fejünket fogjuk vagy a szemünket forgatjuk. És készülünk az őszre, amikor a praxisunk megtelik páciensekkel, akiknek felborult anyagcseréjük, ingadozik a vércukorszintjük vagy éppen egy kialakulóban lévő étkezési zavarral küzdenek.

2022.05.23. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem