Hódít a Girl Dinner, az új vacsitrend
2023.08.07.

Hódít a Girl Dinner, az új vacsitrend

Lényegében egy sonka-sajt-zöldségek-gyümölcs tálról van szó, amit gyakran kiegészítenek még rágcsálnivalókkal, kekszekkel, diófélékkel. A Girl Dinner nem más, mint a dobjunk össze gyorsan valamit, halmozzuk egymásra a hűtőben található alapanyagokat, helyezzük el őket tetszetősen és készen is vagyunk. Önmagában ez így nagyon jól hangzik, újdonságot sem vélünk felfedezni rajta és teljesen szuper választás egy hideg bőségtál vacsira, nem kell mindig túlgondolni ezt az étkezést.

A hangsúly azon van, hogy ahhoz, hogy a tányér ne csak vizuálisan legyen tetszetős, hanem az egészségünknek, az alakunknak is jó legyen. Azaz oda kell figyelnünk a tápanyagok helyes arányára (a mennyiségük mellett).

Fontos, hogy minden étkezésünk összetétele az inzulinérzékenységünkhez igazodjon. Fehérjében dús reggelit fogyasszunk, ekkor fogjuk vissza a szénhidrátot, a gyümölcs és a gyümölcslé sem ajánlott. Az ebéd legyen a tartalmasabb étkezésünk, ekkor együnk laktatót, sok fehérjével, ez a szénhidrátfogyasztás ideje is. Ilyenkor lehet gyümölcsöt, desszertet is fogyasztani. Vacsorára ismét úgy étkezzünk, ahogy reggel, fehérjében gazdag és szénhidrátban szegényebb fogást válasszunk.


Hogyan állítsuk össze a Girl Dinner-ünket, hogy az minden szempontból megfelelő legyen?

A tányér felén legyen zöldség, egy negyedén fehérje, másik negyedén pedig jó minőségű szénhidrát.
Kitűnő fehérje forrás a jó minőségű sonka, felvágott, sajt, tojás vagy akár egy kis tálban túró is kerülhet a bőségtálunkra. Diéta idején kerüljük a zsírosabb sajtfajtákat, válasszuk a lightosabbakat. Szénhidrát esetében törekedjünk az alacsony glikémiás indexű alapanyagokra, ilyenek a teljes kiőrlésű tortilla tekercsek, kétszersültek, ezek mehetnek a tálra. A zöldségek nagy része alacsony glikémiás indexűek és alacsony kalóriatartalmúak, fogyasszuk őket bátran, hiszen szükségünk van a megfelelő rostfogyasztásra a fogyás és úgy általában testünk egészséges működése miatt.

Díszítés szempontjából gyümölcsök és magvak is szoktak a tálra kerülni. Este egyiknek sem javasolt a nagyobb mennyiségű fogyasztása. A gyümölcsöt a legjobb délben fogyasztani desszertnek. Sajnos az olajos magvak nagyon nagy kalória- és zsírtartalmúak, így a diétába nem férnek bele. Ha a súlymegtartás időszakában vagyunk egy-egy alkalommal pár szem azért elfogyasztható.  

Figyeljünk oda arra, hogy a tálra pont annyi kerüljön mindenből, amit el is tervezzünk fogyasztani, semmiből sem több és ne is készítsünk másik tálat. A falatkás vacsi mellett szól az is, hogy ekkor időt adva magunknak, nyugodtan leülünk vacsorázni, a családdal meg tudjuk beszélni az aznapi történéseket. Nem habzsolunk, minden falatot alaposan megrágunk. Adunk időt a jóllakottság érzésének, hiszen az nem azonnal jelentkezik, kell legalább 15-20 perc ahhoz, hogy az ezt jelző hormonok felszabaduljanak. 

A szép tálalás fontos, hiszen - ahogy a mondás is tartja - először a szemünkkel eszünk. Épp ezért bátran készítsünk vacsira Girl Dinner-t, csak tudatosan válasszuk meg az alapanyagokat. 
Szerző:
Dr. Farkas Kitti
Dr. Farkas Kitti
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke

Ismerős az a szituáció, hogy hasi ultrahang vizsgálatot vagy vérvételt követően a kezelőorvos közli, hogy „ez csak zsírmáj”?  Elég megnyugtató ez a megjegyzés? Baj, hogy van? Milyen tennivalónk van vele (ellene)? Visszafordítható? Lássuk csak!

2024.02.13. Olvass tovább
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg

Az év eleji életmódváltás nagyon népszerű, hiszen ez az időszak, amikor új célokat tűzünk ki magunk elé. "Idén lefogyok!" - határozzák el ezekben a napokban sokan, annak ellenére is, hogy az újévi fogadalmakhoz sokszor már eleve társul a sikertelenség gondolata. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyenkor tett fogadalmak esetében semmivel nem rosszabb a teljesítési arány, mint az évközi célkitűzések terén. Nem is tántorítok el senkit az újévi fogadalomtól, inkább adok néhány tanácsot azért, hogy valósággá váljon, amit megígérsz magadnak.

2024.01.02. Olvass tovább
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke

Kezdjük azzal, hogy 5%-os testsúlycsökkenés már jelentős pozitív hatással van a szervezetünkre. 15 %-os fogyás akár a cukorbetegséget is visszafordíthatja. A jelentős, azaz 10%-os (tehát pl. 80 ról 70 kg-ra történő) vagy gyors (több, mint 1 kg/hét) fogyás testünk számára ijesztően sok, ezért a testsúlycsökkenés lelassul vagy megáll. Mit tegyél, ha úgy érzed, hogy minden igyekezeted ellenére egy idő után megállt a fogyásod?

2023.12.06. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése