Hódít a Girl Dinner, az új vacsitrend
2023.08.07.

Hódít a Girl Dinner, az új vacsitrend

Lényegében egy sonka-sajt-zöldségek-gyümölcs tálról van szó, amit gyakran kiegészítenek még rágcsálnivalókkal, kekszekkel, diófélékkel. A Girl Dinner nem más, mint a dobjunk össze gyorsan valamit, halmozzuk egymásra a hűtőben található alapanyagokat, helyezzük el őket tetszetősen és készen is vagyunk. Önmagában ez így nagyon jól hangzik, újdonságot sem vélünk felfedezni rajta és teljesen szuper választás egy hideg bőségtál vacsira, nem kell mindig túlgondolni ezt az étkezést.

A hangsúly azon van, hogy ahhoz, hogy a tányér ne csak vizuálisan legyen tetszetős, hanem az egészségünknek, az alakunknak is jó legyen. Azaz oda kell figyelnünk a tápanyagok helyes arányára (a mennyiségük mellett).

Fontos, hogy minden étkezésünk összetétele az inzulinérzékenységünkhez igazodjon. Fehérjében dús reggelit fogyasszunk, ekkor fogjuk vissza a szénhidrátot, a gyümölcs és a gyümölcslé sem ajánlott. Az ebéd legyen a tartalmasabb étkezésünk, ekkor együnk laktatót, sok fehérjével, ez a szénhidrátfogyasztás ideje is. Ilyenkor lehet gyümölcsöt, desszertet is fogyasztani. Vacsorára ismét úgy étkezzünk, ahogy reggel, fehérjében gazdag és szénhidrátban szegényebb fogást válasszunk.


Hogyan állítsuk össze a Girl Dinner-ünket, hogy az minden szempontból megfelelő legyen?

A tányér felén legyen zöldség, egy negyedén fehérje, másik negyedén pedig jó minőségű szénhidrát.
Kitűnő fehérje forrás a jó minőségű sonka, felvágott, sajt, tojás vagy akár egy kis tálban túró is kerülhet a bőségtálunkra. Diéta idején kerüljük a zsírosabb sajtfajtákat, válasszuk a lightosabbakat. Szénhidrát esetében törekedjünk az alacsony glikémiás indexű alapanyagokra, ilyenek a teljes kiőrlésű tortilla tekercsek, kétszersültek, ezek mehetnek a tálra. A zöldségek nagy része alacsony glikémiás indexűek és alacsony kalóriatartalmúak, fogyasszuk őket bátran, hiszen szükségünk van a megfelelő rostfogyasztásra a fogyás és úgy általában testünk egészséges működése miatt.

Díszítés szempontjából gyümölcsök és magvak is szoktak a tálra kerülni. Este egyiknek sem javasolt a nagyobb mennyiségű fogyasztása. A gyümölcsöt a legjobb délben fogyasztani desszertnek. Sajnos az olajos magvak nagyon nagy kalória- és zsírtartalmúak, így a diétába nem férnek bele. Ha a súlymegtartás időszakában vagyunk egy-egy alkalommal pár szem azért elfogyasztható.  

Figyeljünk oda arra, hogy a tálra pont annyi kerüljön mindenből, amit el is tervezzünk fogyasztani, semmiből sem több és ne is készítsünk másik tálat. A falatkás vacsi mellett szól az is, hogy ekkor időt adva magunknak, nyugodtan leülünk vacsorázni, a családdal meg tudjuk beszélni az aznapi történéseket. Nem habzsolunk, minden falatot alaposan megrágunk. Adunk időt a jóllakottság érzésének, hiszen az nem azonnal jelentkezik, kell legalább 15-20 perc ahhoz, hogy az ezt jelző hormonok felszabaduljanak. 

A szép tálalás fontos, hiszen - ahogy a mondás is tartja - először a szemünkkel eszünk. Épp ezért bátran készítsünk vacsira Girl Dinner-t, csak tudatosan válasszuk meg az alapanyagokat. 
Szerző:
Dr. Farkas Kitti
Dr. Farkas Kitti
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
A preload (előterhelés) hatása a testsúlyvesztésre - Dr. Bajnok Éva cikke
A preload (előterhelés) hatása a testsúlyvesztésre - Dr. Bajnok Éva cikke

A preload azt jelenti, hogy étkezés előtt 30 perccel beviszünk egy megfelelő összetételű, speciális „fogást”, tulajdonképpen egy előételt, amitől elkezd termelődni az inzulin. Amikor aztán eszünk az inzulin már készen várja a tápanyagokat és nem engedi olyan magasra a vércukorszintet, mintha nem lett volna ez az előtöltő hatás. Mi ennek a jelentősége és hogyan hat a testsúlyvesztésre?

2024.08.28. Olvass tovább
A glükomannan szerepe a testúlycsökkentésben - Dr. Bajnok Éva cikke
A glükomannan szerepe a testúlycsökkentésben - Dr. Bajnok Éva cikke

A testsúlycsökkentés egyik sarokköve a jóllakottság érzete, amelyet számos tényező befolyásol. Kiemelt jelentőségű a gyomorban érzett feszülés és jóllakottság érzete, amely a gyomorfal idegi impulzusainak (vagus reflex) és a gyomor-bélrendszerben étkezés hatására felszabaduló hormonok (gastrointestinalis peptid) hatásainak az együttes eredménye.

2024.05.29. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése