Hódít a Girl Dinner, az új vacsitrend
2023.08.07.

Hódít a Girl Dinner, az új vacsitrend

Lényegében egy sonka-sajt-zöldségek-gyümölcs tálról van szó, amit gyakran kiegészítenek még rágcsálnivalókkal, kekszekkel, diófélékkel. A Girl Dinner nem más, mint a dobjunk össze gyorsan valamit, halmozzuk egymásra a hűtőben található alapanyagokat, helyezzük el őket tetszetősen és készen is vagyunk. Önmagában ez így nagyon jól hangzik, újdonságot sem vélünk felfedezni rajta és teljesen szuper választás egy hideg bőségtál vacsira, nem kell mindig túlgondolni ezt az étkezést.

A hangsúly azon van, hogy ahhoz, hogy a tányér ne csak vizuálisan legyen tetszetős, hanem az egészségünknek, az alakunknak is jó legyen. Azaz oda kell figyelnünk a tápanyagok helyes arányára (a mennyiségük mellett).

Fontos, hogy minden étkezésünk összetétele az inzulinérzékenységünkhez igazodjon. Fehérjében dús reggelit fogyasszunk, ekkor fogjuk vissza a szénhidrátot, a gyümölcs és a gyümölcslé sem ajánlott. Az ebéd legyen a tartalmasabb étkezésünk, ekkor együnk laktatót, sok fehérjével, ez a szénhidrátfogyasztás ideje is. Ilyenkor lehet gyümölcsöt, desszertet is fogyasztani. Vacsorára ismét úgy étkezzünk, ahogy reggel, fehérjében gazdag és szénhidrátban szegényebb fogást válasszunk.


Hogyan állítsuk össze a Girl Dinner-ünket, hogy az minden szempontból megfelelő legyen?

A tányér felén legyen zöldség, egy negyedén fehérje, másik negyedén pedig jó minőségű szénhidrát.
Kitűnő fehérje forrás a jó minőségű sonka, felvágott, sajt, tojás vagy akár egy kis tálban túró is kerülhet a bőségtálunkra. Diéta idején kerüljük a zsírosabb sajtfajtákat, válasszuk a lightosabbakat. Szénhidrát esetében törekedjünk az alacsony glikémiás indexű alapanyagokra, ilyenek a teljes kiőrlésű tortilla tekercsek, kétszersültek, ezek mehetnek a tálra. A zöldségek nagy része alacsony glikémiás indexűek és alacsony kalóriatartalmúak, fogyasszuk őket bátran, hiszen szükségünk van a megfelelő rostfogyasztásra a fogyás és úgy általában testünk egészséges működése miatt.

Díszítés szempontjából gyümölcsök és magvak is szoktak a tálra kerülni. Este egyiknek sem javasolt a nagyobb mennyiségű fogyasztása. A gyümölcsöt a legjobb délben fogyasztani desszertnek. Sajnos az olajos magvak nagyon nagy kalória- és zsírtartalmúak, így a diétába nem férnek bele. Ha a súlymegtartás időszakában vagyunk egy-egy alkalommal pár szem azért elfogyasztható.  

Figyeljünk oda arra, hogy a tálra pont annyi kerüljön mindenből, amit el is tervezzünk fogyasztani, semmiből sem több és ne is készítsünk másik tálat. A falatkás vacsi mellett szól az is, hogy ekkor időt adva magunknak, nyugodtan leülünk vacsorázni, a családdal meg tudjuk beszélni az aznapi történéseket. Nem habzsolunk, minden falatot alaposan megrágunk. Adunk időt a jóllakottság érzésének, hiszen az nem azonnal jelentkezik, kell legalább 15-20 perc ahhoz, hogy az ezt jelző hormonok felszabaduljanak. 

A szép tálalás fontos, hiszen - ahogy a mondás is tartja - először a szemünkkel eszünk. Épp ezért bátran készítsünk vacsira Girl Dinner-t, csak tudatosan válasszuk meg az alapanyagokat. 
Szerző:
Dr. Farkas Kitti
Dr. Farkas Kitti
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Fogyási terved legádázabb ellensége, az éhségérzet - Készülj fel rá!
Fogyási terved legádázabb ellensége, az éhségérzet - Készülj fel rá!

Az éhség az agyunkban keletkező, szinte állandóan élénken üzenő idegsejtek keltette érzet, felhívás a táplálék megszerzésére és elfogyasztására. Egy másik agyi központ azonban számos ingerre reagál, és bizonyos időközönként lekapcsolja az éhségérzetet. Az egyes emberek éhségérzete eltérő, de a normál testsúlyú vagy sovány társaink (mint balerinák, tornászok vagy modellek) legtöbbször megtanulják uralni. Akár fogyókúrába kezdünk, akár életmódváltás vagy az aktuális, elért állapot megtartása a cél, nagy valószínűséggel mi is találkozni fogunk vele, ezért az alábbiakkal érdemes felkészülni rá.

2023.10.30. Olvass tovább
A 4 napos vízivás kihívás, mint önkísérlet tanulságai
A 4 napos vízivás kihívás, mint önkísérlet tanulságai

Már sokszor beszéltem a böjt, azaz szándékos, periódikus étkezés megvonás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Éppen ezért amikor néhány hete egy 4 fős, az egészségét mindig is igényesen óvó társaság megkért, orvosként végig kísérném e vállalkozásukat egy 4 napig tartó, csak víz ivásból álló elhatározásukban, gondoltam én is próbát teszek. 

2023.09.29. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése