fogyás
2022.06.20.

Fogyás extrákkal - ez az időszakos böjt!

A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, szakszerűen végezve az egész testet megújítja, a sejteket regenerálja, a szervezetünkben elindult esetleges rossz folyamatokat képes kikapcsolni. A kúraszerű böjt mellett ezt a sok fantasztikus hatást a mindennapi táplálkozásunkkal is elérhetjük az időszakos böjtöléssel, mely kalóriamegvonással párosítva elősegítheti a fogyást is. 

Az időszakos böjt nem fogyókúra, hanem egy olyan táplálkozási rendszer, amelynek egészségvédő hatása van. Mivel az egészségvédő hatás összekapcsolható a fogyással is, annak is megfelelő választás lehet, aki jelentős súlyfelesleggel rendelkezik, és annak is, akinek a számos sikertelen fogyókúra és kudarcból fakadó jojó-hatás miatt nagyon nehezen megy vagy megállt a fogyása. És azoknak is, akik megunták az eddigi diétát és azoknak, akik akár csak egészséges testsúlymegtartásra törekednek. Ahhoz azonban, hogy a böjt előnyein kívül fogyni is tudjunk, fontos, hogy elérjük a tartós kalóriadeficitet.


Milyen előnyökkel jár az időszakos böjtölés?

A böjtnek számos előnye létezik. Az első 12–24 órájában kifogynak a glikogén raktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárából fedezni energiaszükségleteit. Ettől kezdve a zsírsavak és fehérjék lesznek a vörösvértestek és az agy fő cukorforrásai. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, előfordulhat fejfájás, fáradtság, dekoncentráció, ám ez átmeneti. E szakaszt egyszer csak felváltja valami könnyed, éberséggel, jókedvvel társuló energia. A relatív rövid ideig tartó tápanyaghiány aktiválja az életben maradásért fontos géneket, önmegsemmisítésre készteti a torz sejteket és sejtalkotókat, megsokszorozza az antioxidánsok védelmi rendszerét és az energiatermelő mitokondriumok aktivitását. Sőt, daganatok egyes vizsgált típusaiban hatékonyabbá válik a kemoterápiás kezelés és a mellékhatások csökkennek.

Az időszakos böjt, a megfelelő életmód, a rendszeres mozgás és a fizikai aktivitáshoz illő kalóriabevitel is aktiválja az autofágiát, mely a sejtek felépülésének és lebomlásának dinamikus egyensúlyát jelenti. Ha ez a folyamat jól működik, sejtjeink tovább élnek és a káros folyamatok beindulásának esélye is csökken.

Milyen időszakos böjtöt válasszunk?

Mindhárom böjtvariáció esetén a böjti napokat vagy periódust válasszuk meg úgy, hogy napi teendőinket a lehető legkevésbé befolyásolja. Tehát a táplálkozási szünet ne pont edzésnapra, nagyobb szellemi megmérettetésre vagy ünnepnapra essen. Ha a családdal történő közös vacsora fontos számunkra, akkor inkább 12-20 óra közöttre tegyük az étkezési periódust, ha reggeli nélkül nem bírjuk, válasszuk a 8-16 óra közötti étkezést. Legalább napi 2-3 liter kalóriamentes folyadékot vigyünk be a böjti időszakban, és rosszullét esetén kis mennyiségű hígított zöldséglé, zöldségleves fogyasztása, pihenés ajánlott.

Készítettünk időszakos böjti programot is, amit itt érhetsz el: 

https://alakorvoslas.hu/programismerteto/idoszakosbojt-program

 

 

Szerző:
Dr. Bajnok Éva
Dr. Bajnok Éva
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke

Ismerős az a szituáció, hogy hasi ultrahang vizsgálatot vagy vérvételt követően a kezelőorvos közli, hogy „ez csak zsírmáj”?  Elég megnyugtató ez a megjegyzés? Baj, hogy van? Milyen tennivalónk van vele (ellene)? Visszafordítható? Lássuk csak!

2024.02.13. Olvass tovább
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg

Az év eleji életmódváltás nagyon népszerű, hiszen ez az időszak, amikor új célokat tűzünk ki magunk elé. "Idén lefogyok!" - határozzák el ezekben a napokban sokan, annak ellenére is, hogy az újévi fogadalmakhoz sokszor már eleve társul a sikertelenség gondolata. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyenkor tett fogadalmak esetében semmivel nem rosszabb a teljesítési arány, mint az évközi célkitűzések terén. Nem is tántorítok el senkit az újévi fogadalomtól, inkább adok néhány tanácsot azért, hogy valósággá váljon, amit megígérsz magadnak.

2024.01.02. Olvass tovább
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke

Kezdjük azzal, hogy 5%-os testsúlycsökkenés már jelentős pozitív hatással van a szervezetünkre. 15 %-os fogyás akár a cukorbetegséget is visszafordíthatja. A jelentős, azaz 10%-os (tehát pl. 80 ról 70 kg-ra történő) vagy gyors (több, mint 1 kg/hét) fogyás testünk számára ijesztően sok, ezért a testsúlycsökkenés lelassul vagy megáll. Mit tegyél, ha úgy érzed, hogy minden igyekezeted ellenére egy idő után megállt a fogyásod?

2023.12.06. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése