Húsvét előtt érdemes böjttel kombinálni a fogyást
2023.02.15.

Húsvét előtt érdemes böjttel kombinálni a fogyást

A böjtnek számos pozitív élettani hatása van, azok számára, akik fogyni szeretnének, de azok számára is, akik nem, csak szeretnék a böjt testi tisztító és sejtmegújító hatását élvezni. Nagyon pozitív hatása van a lelkünkre, nagy erőket szabadíthat fel bennünk. A böjt önként és szabadoan választott éhezést jelent, amelynek számtalan formája lehetséges. Mindenki meg tudja találni azt, amihez kedvet érez. Ehhez hoztunk most motivációt és konkrét segítséget is.

Milyen böjtök léteznek?

A böjt egyik legalapvetőbb, és talán legismertebb típusa a hagyományos katolikus böjt. Eredetileg a napi 1x étkezés, péntekenként pedig mindössze 7 búzaszem jelentette a Húsvét előtti 40 napos nagyböjtöt. Jelenleg a katolikus egyház a nagyböjt alatt a 18-60 évesek számára szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő (ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól), valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén arra kéri 18 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst.

Böjtöt lehet ennek megfelelően tartani, vagy még többet tenni és egészen hamvazószerdától nagyszombatig (46 nap) böjtöt tartani.

A katolikus böjtön kívül a gyógyböjt olyan, már az ókortól ismert gyakorlat, amelynek az a célja, hogy az emberi szervezet táplálékmegvonás általi pihentetésével megszabaduljunk a túlzott és nem megfelelő táplálkozás okozta betegségektől. Ha a szervezetünknek nem kell megszakítás nélkül emésztési, osztályozási és raktározási feladatokat teljesítenie, akkor marad ideje a test megújítására is.

Amikor kevesebb táplálékot viszünk be, a test felhasználja a raktárkészleteit (ezáltal beindul a fogyás), emellett pedig megszabadul az olyan anyagoktól is, amelyek terhelik a szervezetet (mint például a zsírban raktározott toxikus anyagok, a feleslegessé vált bőrszövetek, vagy épp a kórosan átalakult sejtek). Ennek eredményeképpen életbe lépnek az öngyógyító mechanizmusok, és az emberi szervezetnek lehetősége adódik a sejt újdonképződésre (vagyis a fiatalodásra), valamint a regenerálódásra.EB8A3248

Nézzük, milyen élettani folyamatok zajlanak le a böjt alatt, és milyen előnyei vannak: 

 1. A böjt első 12–24 órájában kifogynak a glikogén raktárak, és a test elkezdi saját zsírraktárjából fedezni energiaszükségleteit. Ettől kezdve a zsírsavak és fehérjék lesznek a vörösvértestek és az agy fő cukorforrásai. Amíg hozzászokunk ahhoz, hogy a test – beleértve az agyat és az izmokat is – döntően a zsírból származó energiát használja fel, előfordulhat fejfájás, fáradtság, dekoncentráció, ám ez átmeneti. Egyszer csak felváltja valami könnyed, éberséggel, jókedvvel társuló energia. 
 2. Böjt alatt a stresszhormonok segítségével 5–15 százalékkal megemelkedik az alapanyagcsere, majd a 2-3. napon eléri maximumát, ezután nagyjából az eredeti szintre áll vissza. 
 3. Az éhezés hatására megemelkedik a növekedési hormonok szintje, amely védi az izmokat, így jelentős kalóriamegszorítás esetén sem kezd el a szervezet izomszövetet bontani.
 4. Csökken az inzulin és a növekedési faktor (IGF-I) szintje, amely gátolja a felesleges sejtnövekedést(például a tumorok növekedését), és helyreáll az inzulinérzékenység.
 5. A testben lévő gyulladások mérséklődnek (pl. ízületi), mivel csökken a gyulladáskeltő, ún. pronflammatórikus anyagok szintje.
 6. A relatív rövid ideig tartó tápanyaghiány aktiválja az életben maradásért fontos géneket, önmegsemmisítésre készteti a torz sejteket és sejtalkotókatmegsokszorozza az antioxidánsok védelmi rendszerét és az energiatermelő mitokondriumok aktivitását.
  Daganatok egyes vizsgált típusaiban hatékonyabbá válik a kemoterápiás kezelés és a mellékhatások csökkennek (A tumorsejt mohó, gondolkodás nélkül behabzsolja a sejt toxikus gyógyszert, a táplálékmegvonás az ép emberi sejteket megkíméli ettől).
 7. Javulnak az anyagcsereparaméterek: csökken a vércukor és a vérzsír értéke, javul az inzulinérzékenység, fogy a raktározott zsírszövet és javul a májban raktározott zsír aránya.
 8. Csökken a vérnyomás. 
 9. Javul az idegsejtek alkalmazkodó képessége, a figyelem, a koncentrációképesség, a gondolkodási sebesség, valamint a reflexek is.

  +1 Jól lehet fogyni vele 
  megfelelő kalóriadeficites táplálkozással párosítva, a böjtölés ugyanakkor segít a sovány testtömeg (izomszövet) megtartásában.

Összefoglalva: Állat és human vizsgálatok eredményei bizonyítják, hogy a böjt hozzásegíthet a hosszú, egészséges élet (élettartam és életminőség) javításához, a biológiai kor (sejtek fiatalságának) megőrzéséhez, csökkentheti a betegségek (rák, autoimmun folyamatok, idegsejt degeneráció, anyagcsere és szív-érrendszeri eltérések) rizikóját, javulhat az immunrendszeri hatékonysága.

A húsvét előtti időszak nagyszerű megismerkedni a böjttel és a húsmentes táplálkozást összekötni a gyógyböjt egy típusával, amelyet úgy érzünk komfortosan végig tudunk csinálni. A böjt ezen kívül is az év bármely időszakában jó ötlet, sőt egyes típusokat életvitelszerűen minden nap végezhetünk élethosszig tartóan.

Húsvét előtti böjt Alakorvoslás módra

Az Alakorvoslás Program módszere is egyfajta böjti módszer, amelyet most húsvét előtt kidolgoztunk a nagyböjti szokásokkal ötvözve. Lehet csak erre az időszakra választani, vagy aki már benne van és halad szépen valamely programmal, most kombinálhatja is.

Ebben a programban 3 különböző forgatókönyvet építettünk fel, az első rugalmas, annyi napot tartasz, ahányat szeretnél, a második és harmadik a teljes 46 napra szól. Ami mindegyikben azonos az, hogy nem fogyaszthatsz a böjti napokon húst, nem ihatsz alkoholt, nem ehetsz édességet és nincs dohányzás sem, ha esetleg cigiznél (Ugye nem?). Halat azonban fogyaszthatsz.

Forgatókönyvek, amiből választhatsz:

 • Az első teljesen rugalmas, végezheted csak a kiemelt napokon, tehát hamvazószerdán, nagypénteken és a böjti időszak többi péntekjén, de akár a 46 napig is. Külön diétát kövess, ha fogyni szeretnél, illetve, ha nem. 

 • A másodiknál a 46 napot úgy építettük fel, hogy van egy felvezető Easy szakasz az elején és egy levezető Easy szakasz a végén, közte pedig az Alakorvoslás program legintenzívebb szakasza, a Speed szakasz. Ezt csak azoknak ajánljuk, akik úgy szeretnének böjtölni, hogy egy intenzív fogyási szakasszal kombinálják.

 • A harmadiknál szintén a 46 napon megyünk végig, és vagy egy felvezető és egy levezető szakasz, de nagyon változatosan építettük fel a diéta törzsét. Váltogatjuk a Speed, UltraSpeed és az Easy szakaszokat. Ezt is azoknak ajánljuk, akik szeretnénk intenzíven fogyni, szeretik a változatosságot. Különösen jó azoknak, akiknek belassult az anyagcseréje, hiszen ez a váltogatás további előnyökkel jár számukra. Ez is egy intenzív fogyási program nagyböjttel együtt.

Összefoglalva tehát, ha szeretnél böjtöt tartani, de rugalmasan, esetleg nem az egészet végigcsinálni, valamint fontos számodra, hogy maga a diéta könnyebb legyen, akkor válaszd az első forgatókönyvet. Ha szeretnél most egy nagyon intenzív fogyási programot végrehajtani a nagyböjttel együtt, akkor pedig a második és harmadik forgatókönyv közül válassz.

Készítettünk speciális Húsvéti Programot is Alakorvoslás Programban, amellyel konkrét segítséget is nyújtunk az étrend és a mozgás tekintetében, valamint komplex videós anyagokat találtok a böjtről.

A program elérhető itt: 

https://alakorvoslas.hu/programismerteto/husveti-bojt-program

ha szeretnél még többet tudni a böjtről, akkor nézd meg dr. Bajnok Éva előadását a témában. Rendkívül alapos és nagyon érthető előadást tartott a húsvét előtti, valamint az időszakos böjtről. Itt éred el: https://fb.watch/iH1pMf8umL/

 

 

 

 

 

Szerző:
Dr.Farkas Kitti
Dr.Farkas Kitti
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Fogyási terved legádázabb ellensége, az éhségérzet - Készülj fel rá!
Fogyási terved legádázabb ellensége, az éhségérzet - Készülj fel rá!

Az éhség az agyunkban keletkező, szinte állandóan élénken üzenő idegsejtek keltette érzet, felhívás a táplálék megszerzésére és elfogyasztására. Egy másik agyi központ azonban számos ingerre reagál, és bizonyos időközönként lekapcsolja az éhségérzetet. Az egyes emberek éhségérzete eltérő, de a normál testsúlyú vagy sovány társaink (mint balerinák, tornászok vagy modellek) legtöbbször megtanulják uralni. Akár fogyókúrába kezdünk, akár életmódváltás vagy az aktuális, elért állapot megtartása a cél, nagy valószínűséggel mi is találkozni fogunk vele, ezért az alábbiakkal érdemes felkészülni rá.

2023.10.30. Olvass tovább
A 4 napos vízivás kihívás, mint önkísérlet tanulságai
A 4 napos vízivás kihívás, mint önkísérlet tanulságai

Már sokszor beszéltem a böjt, azaz szándékos, periódikus étkezés megvonás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Éppen ezért amikor néhány hete egy 4 fős, az egészségét mindig is igényesen óvó társaság megkért, orvosként végig kísérném e vállalkozásukat egy 4 napig tartó, csak víz ivásból álló elhatározásukban, gondoltam én is próbát teszek. 

2023.09.29. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése