Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg
2024.01.02.

Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg

Az év eleji életmódváltás nagyon népszerű, hiszen ez az időszak, amikor új célokat tűzünk ki magunk elé. "Idén lefogyok!" - határozzák el ezekben a napokban sokan, annak ellenére is, hogy az újévi fogadalmakhoz sokszor már eleve társul a sikertelenség gondolata. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyenkor tett fogadalmak esetében semmivel nem rosszabb a teljesítési arány, mint az évközi célkitűzések terén. Nem is tántorítok el senkit az újévi fogadalomtól, inkább adok néhány tanácsot azért, hogy valósággá váljon, amit megígérsz magadnak.

1. Vedd komolyan!

Ne azért tegyél újévi fogadalmat, mert így szokás, hanem mert ezt az alkalmat választottad arra, hogy változz magadért. 

2. Tűzz ki minél konkrétabb célokat!

Az egyik legtipikusabb hiba egy fogadalom esetében, hogy az nem eléggé konkrét. Az, hogy „egészségesebben fogok élni”, vagy, hogy „végre lefogyok”, valójában semmit nem mond, így nem is vehető komolyan. Nem ad keretet és szabályokat már a váltás elkezdéséhez sem, nemhogy a folytatáshoz. Ne általánosságban fogadkozz, hanem legyen konkrét célod! Tudd, hogy pontosan hány kilótól, hány centitől szeretnél megszabadulni, és mikorra. Írd is le. A célnak reálisnak, elérhetőnek kell lenni, de az ésszerű határokon belül lehetsz bátor. 

3. Tervezz szakaszokban!

A terved ne csak a végcélra szóljon, legyenek benne lépcsőfokok, melyek révén lépésről lépésre, szakaszonként haladhatsz előre.

4. Ne állj meg!

Talán még az eddigi háromnál is fontosabb szabály, hogy ne csak a kezdéshez legyen tervünk, hanem az egész útra, ami a célig vezet. Tudnunk kell, hogy a fogyás, ahogy egyébként a hízás sem, nem egy egyenes vonal. A testünk nem programozható robotként működik. Van, amikor gyorsabban megy a fogyás, van, amikor megtorpan. Az újévi elhatározás mindig nagyon erős, kipihenten, feltöltődve, sok evés után könnyűnek érezzük a váltást. De elkezdődik a munka, a stressz, a mindennapok nehézsége, és fontos lenne elérni a célunkat. Már csak azért is, mert ha a túlsúlytól megszabadulunk, egészségesebbek, fittebbek, energikusabbak leszünk, jobban érezzük majd magunkat.

A cél az, hogy az új, fittebb mindennapjaink menete természetessé és automatikussá váljon számunkra. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha nem okoz nekünk rendszeres szenvedést, önkínzást.

Olyan utat válasszunk, olyan életmódváltó programot, amely segít abban, hogy megértsük, mi zajlik a testünkben, amikor átállítjuk hízásról fogyásra, vagy mi történik, amikor éppen nehezebb, miért lassul le a fogyás üteme és mit tehetünk, hogy ismét meginduljon. Ha tudjuk, mi zajlik a testünkben, tudjuk irányítani és úgy irányíthatjuk, ahogy nekünk jó és így leszünk sikeresek a fogyásban.

5. Legyél végig motivált!

Ahhoz, hogy egy tartós változás mellett elkötelezd magad, elengedhetetlenül szükséges, hogy végig motivált legyél. Amikor elkezdjük megvalósítani a tervünket, erős a motivációnk. De hogyan tartjuk ezt végig fent? Amikor már elindultunk a jó úton, jobban érezzük magunkat, le is pergett néhány kiló, esetleg a stagnál pár napig a súlyunk, akkor kapjuk a nagy próbatételt. Fent tudjuk tartani a motivációnkat? Elég erősen akarjuk a változást? Hisz már most is jobb, már most is könnyebb, már most is változtunk. Találjuk meg azt, ami minket tartósan motivál. Ez lehet a már korábban említett jutalmazás szakaszonként. Az is, ha az egyes szakaszoknál megnézzük, milyen végcélt tűztünk ki és megerősítjük az elhatározásunk. Visszagondolhatunk arra, honnan indultunk és ha feladjuk, akkor jó lesz-e, ha oda visszatérünk. Megfogalmazhatunk menet közben is új célt, pl. az elején kizárt volt, hogy mozogj is, de mivel energikusabbnak érzed magad, elkezded. Bármi lehet, a lényeg, hogy találd meg azt, ami a pályán tart.

5+1. Ne az eredményre, hanem az erőfeszítésre fókuszálj!

Sokkal eredményesebb leszel, ha nem az alapján értékeled a haladásod, hogy minden nap felugrálsz a mérlegre. Jól érzed magad, ha szépen lejött egy kiló, és rosszul, ha csak 20 deka. A testünk nem egy bepogramozott gép, ha ezt csináljuk, akkor minden nap 20 dekát adunk le. Sok mindentől függ a leadott kilók mennyisége és üteme. Gondoljunk csak arra, hogy felszedni sem úgy szedtük fel, hogy minden nap azonos mennyiséget. Ez nem egy egyenes lefelé sem, ahogy felfelé sem az volt. Lesznek benne "platók", ami a test pihenője, és a kitartásunk nagy próbatétele. 

Ha az erőfeszítésre koncentrálunk, arra, amit mi teszünk bele, akkor lehet minden nap sikerélményünk. Hiszen, ha tartottuk a diétát, mozogtunk is, aludtunk is rendesen, akkor egy sikeres napot zártunk, amire legyünk nagyon büszkék. Ha az erőfeszítésre koncentrálunk, akkor kitartóbbak leszünk és jobban érezzük magunkat az úton. Hidd el, lesznek benne így nagy csodálkozások, amikor egyszercsak felveszel egy ruhát, ami ezer éve nem jött rád, és most már tökéletesen áll. Felteszed majd a kérdést, nahát, ez mikor történt? 

Végezetül: Az újévi fogadalom akkor nem marad álom, ha teszel is érte. Ráadásul tudnod kell pontosan azt is, hogy mit, mikor és miért. Ha fogyni akarsz, akkor kerüld a hangzatos csodadiétákat, amelyek erőfeszítés nélkül ígérnek látványos és gyors eredményt. Válassz inkább szakmailag megalapozott fogyókúrás programokat. A sikertelen fogyókúrák zöme nem a fogyni vágyók elszántságának hiánya, hanem a helytelen módszer miatt fulladnak kudarcba. A te újévi fogadalmaddal ne így legyen!

Szerző:
Dr. Farkas Kitti
Dr. Farkas Kitti
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke

Ismerős az a szituáció, hogy hasi ultrahang vizsgálatot vagy vérvételt követően a kezelőorvos közli, hogy „ez csak zsírmáj”?  Elég megnyugtató ez a megjegyzés? Baj, hogy van? Milyen tennivalónk van vele (ellene)? Visszafordítható? Lássuk csak!

2024.02.13. Olvass tovább
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke

Kezdjük azzal, hogy 5%-os testsúlycsökkenés már jelentős pozitív hatással van a szervezetünkre. 15 %-os fogyás akár a cukorbetegséget is visszafordíthatja. A jelentős, azaz 10%-os (tehát pl. 80 ról 70 kg-ra történő) vagy gyors (több, mint 1 kg/hét) fogyás testünk számára ijesztően sok, ezért a testsúlycsökkenés lelassul vagy megáll. Mit tegyél, ha úgy érzed, hogy minden igyekezeted ellenére egy idő után megállt a fogyásod?

2023.12.06. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése