Menopauza és a testsúlyunk - Dr. Bajnok Éva cikke 1. rész
2023.01.31.

Menopauza és a testsúlyunk - Dr. Bajnok Éva cikke 1. rész

A nők életünk egyharmadát változó korban élik. Sajnos a menopauzát sokan még mindig a testi-lelki változás negatív oldaláról fogják meg, miközben az életünk természetes része, hogy változunk. Ahogy változtunk a pubertás korban is, és az életünk minden állomásán. Ahhoz, hogy jól éljük meg ezt az állomást is, fontos, hogy megértsük, mi zajlik ilyenkor a női testben. 

Miért változó kor?

Jellemzően 45-50 éves kor körül a petefészek hormontermelése és érzékenysége, a pubertás óta meglévő petesejt készlet száma lassan megfogyatkozik, egyre ritkábban érik meg tüsző. Elmarad a sárgatest hormon hatása, rendszertelenné válik a menzesz, végül elmarad. Az ösztrogén szint tartósan alacsonnyá válik, az azt szabályozó FSH megemelkedik. Ez a hormonális rendezetlenség majd hiány, testi-lelki tünetekben nyilvánulhat meg: hőhullámok, kipirulás, alvászavar, hangulatingadozás, a haj és bőr minőségének változása, a nemi vágy csökkenése, hüvelyszárazság, partnerrel való együttlétkor érzett fájdalom, gyakori és fájdalmas vizelési inger, vizeletvisszatartási nehézség kísérheti.

Egészségügyi szempontból az ösztrogén szív-érrendszeri betegségekre (infarktus, stroke) korábban kifejtett védőhatása kiesik, megnő a csontritkulás és törés veszélye. Könnyebben alakul ki elhízás, elsősorban a has területén. A depresszió, kognitív funkció hanyatlása is komoly rizikó.

A menopauza az utolsó menzesz után eltelt 1 év után mondható ki. A hormonális változás már 35 éves kor körül megindul, kb. 45 éves kor után felgyorsul és 50 éves kor táján lezárul.

A változó kor, a pre-perimenopausa tehát egy egész évtizedig is elkísérhet bennünket, Ilyenkor az ösztrogén szint átmenetileg még magasabb is lehet, változik a menzesz (ritmusa, időtartama, mennyisége), ki is maradhat, az említett tünetek enyhe formában már érinthetnek bennünket. A termékenység rohamosan csökken, de még megmaradhat.

Egy átlagos nő élete 1/3-át elkerülhetetlenül menopauza-postmenopauzának nevezett időszakban tölti, tehát érdemes felkészülnünk erre az életperiódusra is, hogy a minőségi életéveket minél tovább élvezhessük.EB8A3878

Mi a pontos diagnózisa ennek az állapotnak? 

50 év felett, ha a menzesz több, mint 12 hónapja elmarad és típusos tünetek lépnek fel nem feltétlen szükséges a diagnózis felállítása, hiszen ez egy normális, fiziológiás állapot.

Kivizsgálásra akkor lehet szükség, ha ez jóval korábbi életszakaszban gyanítható, ha a tünetek hátterében betegség is fennállhat (pl. pajzsmirigy, IR)  illetve ha már elmaradt menzeszt követően ismételten vérzés lép fel. Alapvetően az FSH szint 2 alkalommal történő ellenőrzése már alkalmas módszer.

Ha fiatal, 45 éves kor előtt jelentkezik, akkor részletesebb kivizsgálás is szükséges lehet. Ha pedig megállapítást nyer a korai menopauza vagy a korai petefészek kimerülés ténye (40 éves kor előtt), akkor fontos az ok kiderítésére valamint az anyagcsere, szív- érrendszer, a csont állapotának fokozott ellenőrzésére is.

Míg a menopauza az életünk normális állapota, a korai petefészek kimerülés hátterében krónikus betegségek (gyulladás) vagy azok kezelésének mellékhatása (pl. besugárzás, műtét, antiösztrogén), ritkán autoimmun betegség vagy korábbi hormonkezelések okozta petefészek kimerülés is állhat.shutterstock_119091262 (1)

Orvosi kezelés, szűrővizsgálatok - mire van szükség

Amennyiben a tünetek jelentősen hatnak az életminőségre és nincs kontraindikáció (pl. nőgyógyászati vagy egyéb ritka daganat, mélyvénás trombózisra való hajlam, nehezen kezelhető migrén, súlyos májbetegség), akkor hormonpótlás jön szóba. Ha a hormonpótlás nem javasolt, a tüneteket egyéb módon érdemes enyhíteni, ebben elsősorban nőgyógyászunk segítsését kérjük.

Bizonyos (patikai tisztaságú, tehát nem internetről rendelt) fiitoösztrogéneknek- fito SERM-ek vagy alternatív medicina megoldásoknak (akupunktúra, jóga) is lehetnek pozitív hatásai a változó korban bekövetkező kellemetlen tünetek enyhítésében. Az ún. bioidentikus hormonok használata azonban kifejezetten ellenjavallt. Egyéni elbírálás szükséges a terápiás megfontolásokat, időtartamot illetően.

Érdemes csontsűrűség vizsgálatot végeztetni (DEXA), ezt kiegészíteni laborvizsgálattal (beta-croslaps, Ca és D-vitamin szint ellenőrzése mindenképpen szükséges). Ha jelentős a csontritkulás vagy a csonttörési rizikó, ne a gyógyszerek mellékhatásától, hanem a következményektől, azaz a csonttöréstől tartsunk!

Ha már több éve elmaradt a menzesz és ismételten van vérezgetés, akkor feltétlen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. A korábbi nőgyógyászati műtét (méheltávolítás) vagy az elmaradó menstruáció nem felmentés a rendszeres nőgyógyászati és emlőszűrések alól.

1-2 évente nőgyógyászati szűrővizsgálat és TVU, komplex emlődiagnosztika és belgyógyászati vizsgálat valamint colonoscopiás szűrővizsgálat is javasolt. Elengedhetetlen a rutin labor, hízás esetén OGTT, TSH ellenőrzés is.

A 2. részben részletesen beszélek a menopauza testsúlyra gyakorolt határásól és arról, hogyan tudjuk elkerülni az elhízást, illetve hogyan tudunk fogyni. 

 

Készítettünk speciális Menopauza Programot is Alakorvoslás Programban, amellyel konkrét segítséget is nyújtunk az étrend és a mozgás tekintetében, valamint komplex videós anyagot találtok velem az orvosi vonatkozásról, valamint Iványi Orsi menopauza aktivistával arról, hogyan érdemes hozzáállni ehhez az életszakaszunkhoz. 

A program elérhető itt: 

https://alakorvoslas.hu/program/menopauza-program

 

 

Szerző:
Dr. Bajnok Éva
Dr. Bajnok Éva
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke

Ismerős az a szituáció, hogy hasi ultrahang vizsgálatot vagy vérvételt követően a kezelőorvos közli, hogy „ez csak zsírmáj”?  Elég megnyugtató ez a megjegyzés? Baj, hogy van? Milyen tennivalónk van vele (ellene)? Visszafordítható? Lássuk csak!

2024.02.13. Olvass tovább
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg

Az év eleji életmódváltás nagyon népszerű, hiszen ez az időszak, amikor új célokat tűzünk ki magunk elé. "Idén lefogyok!" - határozzák el ezekben a napokban sokan, annak ellenére is, hogy az újévi fogadalmakhoz sokszor már eleve társul a sikertelenség gondolata. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyenkor tett fogadalmak esetében semmivel nem rosszabb a teljesítési arány, mint az évközi célkitűzések terén. Nem is tántorítok el senkit az újévi fogadalomtól, inkább adok néhány tanácsot azért, hogy valósággá váljon, amit megígérsz magadnak.

2024.01.02. Olvass tovább
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke

Kezdjük azzal, hogy 5%-os testsúlycsökkenés már jelentős pozitív hatással van a szervezetünkre. 15 %-os fogyás akár a cukorbetegséget is visszafordíthatja. A jelentős, azaz 10%-os (tehát pl. 80 ról 70 kg-ra történő) vagy gyors (több, mint 1 kg/hét) fogyás testünk számára ijesztően sok, ezért a testsúlycsökkenés lelassul vagy megáll. Mit tegyél, ha úgy érzed, hogy minden igyekezeted ellenére egy idő után megállt a fogyásod?

2023.12.06. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése