Menopauza és a testsúlyunk - Dr. Bajnok Éva cikke 1. rész
2023.01.31.

Menopauza és a testsúlyunk - Dr. Bajnok Éva cikke 1. rész

A nők életünk egyharmadát változó korban élik. Sajnos a menopauzát sokan még mindig a testi-lelki változás negatív oldaláról fogják meg, miközben az életünk természetes része, hogy változunk. Ahogy változtunk a pubertás korban is, és az életünk minden állomásán. Ahhoz, hogy jól éljük meg ezt az állomást is, fontos, hogy megértsük, mi zajlik ilyenkor a női testben. 

Miért változó kor?

Jellemzően 45-50 éves kor körül a petefészek hormontermelése és érzékenysége, a pubertás óta meglévő petesejt készlet száma lassan megfogyatkozik, egyre ritkábban érik meg tüsző. Elmarad a sárgatest hormon hatása, rendszertelenné válik a menzesz, végül elmarad. Az ösztrogén szint tartósan alacsonnyá válik, az azt szabályozó FSH megemelkedik. Ez a hormonális rendezetlenség majd hiány, testi-lelki tünetekben nyilvánulhat meg: hőhullámok, kipirulás, alvászavar, hangulatingadozás, a haj és bőr minőségének változása, a nemi vágy csökkenése, hüvelyszárazság, partnerrel való együttlétkor érzett fájdalom, gyakori és fájdalmas vizelési inger, vizeletvisszatartási nehézség kísérheti.

Egészségügyi szempontból az ösztrogén szív-érrendszeri betegségekre (infarktus, stroke) korábban kifejtett védőhatása kiesik, megnő a csontritkulás és törés veszélye. Könnyebben alakul ki elhízás, elsősorban a has területén. A depresszió, kognitív funkció hanyatlása is komoly rizikó.

A menopauza az utolsó menzesz után eltelt 1 év után mondható ki. A hormonális változás már 35 éves kor körül megindul, kb. 45 éves kor után felgyorsul és 50 éves kor táján lezárul.

A változó kor, a pre-perimenopausa tehát egy egész évtizedig is elkísérhet bennünket, Ilyenkor az ösztrogén szint átmenetileg még magasabb is lehet, változik a menzesz (ritmusa, időtartama, mennyisége), ki is maradhat, az említett tünetek enyhe formában már érinthetnek bennünket. A termékenység rohamosan csökken, de még megmaradhat.

Egy átlagos nő élete 1/3-át elkerülhetetlenül menopauza-postmenopauzának nevezett időszakban tölti, tehát érdemes felkészülnünk erre az életperiódusra is, hogy a minőségi életéveket minél tovább élvezhessük.EB8A3878

Mi a pontos diagnózisa ennek az állapotnak? 

50 év felett, ha a menzesz több, mint 12 hónapja elmarad és típusos tünetek lépnek fel nem feltétlen szükséges a diagnózis felállítása, hiszen ez egy normális, fiziológiás állapot.

Kivizsgálásra akkor lehet szükség, ha ez jóval korábbi életszakaszban gyanítható, ha a tünetek hátterében betegség is fennállhat (pl. pajzsmirigy, IR)  illetve ha már elmaradt menzeszt követően ismételten vérzés lép fel. Alapvetően az FSH szint 2 alkalommal történő ellenőrzése már alkalmas módszer.

Ha fiatal, 45 éves kor előtt jelentkezik, akkor részletesebb kivizsgálás is szükséges lehet. Ha pedig megállapítást nyer a korai menopauza vagy a korai petefészek kimerülés ténye (40 éves kor előtt), akkor fontos az ok kiderítésére valamint az anyagcsere, szív- érrendszer, a csont állapotának fokozott ellenőrzésére is.

Míg a menopauza az életünk normális állapota, a korai petefészek kimerülés hátterében krónikus betegségek (gyulladás) vagy azok kezelésének mellékhatása (pl. besugárzás, műtét, antiösztrogén), ritkán autoimmun betegség vagy korábbi hormonkezelések okozta petefészek kimerülés is állhat.shutterstock_119091262 (1)

Orvosi kezelés, szűrővizsgálatok - mire van szükség

Amennyiben a tünetek jelentősen hatnak az életminőségre és nincs kontraindikáció (pl. nőgyógyászati vagy egyéb ritka daganat, mélyvénás trombózisra való hajlam, nehezen kezelhető migrén, súlyos májbetegség), akkor hormonpótlás jön szóba. Ha a hormonpótlás nem javasolt, a tüneteket egyéb módon érdemes enyhíteni, ebben elsősorban nőgyógyászunk segítsését kérjük.

Bizonyos (patikai tisztaságú, tehát nem internetről rendelt) fiitoösztrogéneknek- fito SERM-ek vagy alternatív medicina megoldásoknak (akupunktúra, jóga) is lehetnek pozitív hatásai a változó korban bekövetkező kellemetlen tünetek enyhítésében. Az ún. bioidentikus hormonok használata azonban kifejezetten ellenjavallt. Egyéni elbírálás szükséges a terápiás megfontolásokat, időtartamot illetően.

Érdemes csontsűrűség vizsgálatot végeztetni (DEXA), ezt kiegészíteni laborvizsgálattal (beta-croslaps, Ca és D-vitamin szint ellenőrzése mindenképpen szükséges). Ha jelentős a csontritkulás vagy a csonttörési rizikó, ne a gyógyszerek mellékhatásától, hanem a következményektől, azaz a csonttöréstől tartsunk!

Ha már több éve elmaradt a menzesz és ismételten van vérezgetés, akkor feltétlen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. A korábbi nőgyógyászati műtét (méheltávolítás) vagy az elmaradó menstruáció nem felmentés a rendszeres nőgyógyászati és emlőszűrések alól.

1-2 évente nőgyógyászati szűrővizsgálat és TVU, komplex emlődiagnosztika és belgyógyászati vizsgálat valamint colonoscopiás szűrővizsgálat is javasolt. Elengedhetetlen a rutin labor, hízás esetén OGTT, TSH ellenőrzés is.

A 2. részben részletesen beszélek a menopauza testsúlyra gyakorolt határásól és arról, hogyan tudjuk elkerülni az elhízást, illetve hogyan tudunk fogyni. 

 

Készítettünk speciális Menopauza Programot is Alakorvoslás Programban, amellyel konkrét segítséget is nyújtunk az étrend és a mozgás tekintetében, valamint komplex videós anyagot találtok velem az orvosi vonatkozásról, valamint Iványi Orsi menopauza aktivistával arról, hogyan érdemes hozzáállni ehhez az életszakaszunkhoz. 

A program elérhető itt: 

https://alakorvoslas.hu/program/menopauza-program

 

 

Szerző:
Dr. Bajnok Éva
Dr. Bajnok Éva
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Fogyási terved legádázabb ellensége, az éhségérzet - Készülj fel rá!
Fogyási terved legádázabb ellensége, az éhségérzet - Készülj fel rá!

Az éhség az agyunkban keletkező, szinte állandóan élénken üzenő idegsejtek keltette érzet, felhívás a táplálék megszerzésére és elfogyasztására. Egy másik agyi központ azonban számos ingerre reagál, és bizonyos időközönként lekapcsolja az éhségérzetet. Az egyes emberek éhségérzete eltérő, de a normál testsúlyú vagy sovány társaink (mint balerinák, tornászok vagy modellek) legtöbbször megtanulják uralni. Akár fogyókúrába kezdünk, akár életmódváltás vagy az aktuális, elért állapot megtartása a cél, nagy valószínűséggel mi is találkozni fogunk vele, ezért az alábbiakkal érdemes felkészülni rá.

2023.10.30. Olvass tovább
A 4 napos vízivás kihívás, mint önkísérlet tanulságai
A 4 napos vízivás kihívás, mint önkísérlet tanulságai

Már sokszor beszéltem a böjt, azaz szándékos, periódikus étkezés megvonás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Éppen ezért amikor néhány hete egy 4 fős, az egészségét mindig is igényesen óvó társaság megkért, orvosként végig kísérném e vállalkozásukat egy 4 napig tartó, csak víz ivásból álló elhatározásukban, gondoltam én is próbát teszek. 

2023.09.29. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése