Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke
2024.02.13.

Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke

Ismerős az a szituáció, hogy hasi ultrahang vizsgálatot vagy vérvételt követően a kezelőorvos közli, hogy „ez csak zsírmáj”?  Elég megnyugtató ez a megjegyzés? Baj, hogy van? Milyen tennivalónk van vele (ellene)? Visszafordítható? Lássuk csak!

A nem alkoholos zsírmáj (non-alcoholic fatty liver disease = NAFLD) korunk leggyakoribb nem fertőző idült májbetegsége, aminek szövődményeként kialakuló májelégtelenség napjainkra a májtranszplantáció vezető okává vált.

Mi jellemzi ezt a betegséget: A NAFLD-ről akkor beszélhetünk, ha a betegek májszövetének 5 %- ot meghaladó az elzsírosodása (steatosis) kevesebb, mint napi 10 g alkohol fogyasztása mellett.  Beavatkozás nélkül májgyulladás (hepatitis) -  kötőszöveti átalakulás (fibrosis - cirrhosis) - 1 %-ban májrák (hepatocellularis carcinoma) irányú eltérésekhez vezethet.

(Megjegyzés : 10-12 gramm tiszta alkoholt tartalmaz 280-330 ml sör, 150-180 ml pezsgő, 30-40 ml whisky vagy erős rövidital, 60-80 ml likőr, és 100-120 ml vörösbor.)

Milyen gyakoriságú: átlagosan 5-ből 1 embert érint, 2-es típusú cukorbetegek esetében 30-50%, elhízásban 65-85% -os eséllyel fordulhat elő, ezen populációban megduplázódik a májrák valószínűsége.

Mi okozhatja a betegséget: egyértelműen anyagcsere zavar következtében alakul ki, elsődleges oka a tartósan magas (felesleges) kalóriabevitel. Ennek során a normál zsírraktárakon kívül is felhalmozódik a zsír, többek között a májsejtekben. Ez közvetlenül is károsítja a máj szövetét és funkcióját. A „sokszoros csapás elmélete” szerint a felhalmozódott zsír képezi az „első csapást”, aminek következtében megváltozik a májsejtek működése (anyagcsere – méregtelenítő, felépítő lebontó folyamatai, immunitásért-, véralvadásért felelős faktorok termelődése). A további lépésekben a tömegesebb visceralis (zsigeri) zsírszövet, a megváltozott hírvivő- (citokin) és hormontermelés, az elhízáshoz kapcsolódó krónikus gyulladásos folyamatok, a hyperinzulinizmus (inzulin rezisztencia), az oxidatív stressz, mikrobiom egyensúlyának sérülése, genetikai és epigenetikai tényezők együtthatásai játszanak szerepet. Ennek megfelelően a betegség nemrégiben új nevet kapott: metabolic dysfunction-associated fatty liver disease (MAFLD).

Olyan kórképpel állunk tehát szemben, amit az életmódunkkal jól tudnánk befolyásolni, és lényegében képesek lehetnénk meggátolni a kialakulását.

Kik a legveszélyeztetettebbek:

  • hasi elhízásban (haskörfogat férfiakban ≥102, nőknél ≥88 cm)
  • magasvérnyomás betegségben (vérnyomás rendszeresen ≥140/90 Hgmm)
  • dyslipidaemiában (emelkedett koleszterin, LDL szint a vérben)
  • IR-ban vagy cukorbetegségben szenvedők.
  • Kialakulása valószínűbb idősebb korban, epehólyag eltávolítást követően, alvási apnoeban és bizonyos endokrin kórállapotokban (kezeletlen pajzsmirigy alulműködésben, PCOS-ben, nemi hormon hiányban, kortizoltúltermelésben).
  • Éhezés, bizonyos gyógyszerek, dohányzás, felszívódási zavar és a terhesség is rizikófaktora lehet.

A betegség tünetei: A zsírmáj sokáig tünetmentes, évek alatt nem jellegzetes panaszok kísérhetik, mint a puffadás, krónikus fáradtság, jobb bordaív alatti hasi diszkomfort, fájdalom. Amennyiben májelégtelenségbe torkollik többek között máj- és lépnagyobbodás, sárgaság, bőrviszketés, vérzékenység kísérhetik.

Milyen laboratóriumi eltérések  jellemzik: a betegséget májenzim emelkedés (elsősorban GOT, GPT) kísérhetik. Sajnos a betegség előrehaladottságát nem jellemzik egyértelműen (ezek nélkül is fennállhat a kórkép és magas májenzimek sem jelentenek feltétlen előrehaladott májbetegséget).

Képalkotó vizsgálatok: típusosan hasi UH során írják le a máj megnagyobbodását, elzsírosodását (Steatosis hepatis, Focal sparing, Hepatomagalia).

Diagnózis: A fentieken kívül az ún. FIBROSCAN (tranziens elasztografia) vizsgálat fájdalmatlan, néhány perc alatt elvégezhető, obijektív módon segíti a betegség megállapítását : speciális, lökéshullám keltette ultrahang elnyelődés és visszaverődési sebesség alapján tájékoztat a májszövet rugalmasságáról, az elzsírosodás (CAP érték) és a kötőszöveti átalakulás (FIB score) mértékéről. A vizsgálatot hepatológus rendelheti el, ezen kívül magánorvosi praxisokban beutaló nélkül kérhető, a SYNEXUS –ban ingyenesen elvégzik előzetes telefonon történő egyeztetést követően (1036 Budapest, Bécsi út 61, 06-70-9-419-303).

A betegséggel legjellemzőbben összefüggő adatok segítségével rizikó is számítható (pl. FIB-4 index), ennek emelkedett értéke esetén javasolt a fibroscan, újabb rizikóbecsléssel (pl. emelkedett FAST score) szakorvosi vizsgálat elvégzése is tanácsolt.

Szükség lehet másodlagos okok kizárására is (autoimmun – ritka tárolási betegségek, infekciók, stb. -  ebben gaszroenterológus - hepatológus szakorvosok lehetnek segítségünkre.

Májszövetből történő mintavétel (biopszia) is része lehet a kivizsgálásnak, alkalmazásával pontosabb képet kapunk a kórállapot mértékéről. A technikában jártas szakember segítségével minimális rizikójú, tolerálható mértékű kellemetlenséggel járó néhány perces beavatkozás.

A betegség kezelése: Mit ír az orvosi ajánlás : „NAFLD-ben olyan strukturált programok javasolhatók, amelyek az életmód-változtatást célozzák az egészséges étrend és a rendszeres fizikai aktivitás megvalósítása érdekében”. Célszerű tudni: sem a gyógyszeres sem a metabolikus bariatriai beavatkozások hosszú távú hatékonysága kérdéses ezen alapok elsajátítása és módszeres alkalmazása nélkül.

Életmódváltás. Testsúlyredukció.  Már 5-7%-os testsúlycsökkentés is javíthatja az anyagcsere státuszt, már 7%-os fogyás is szövettani javulást okozhat NFLD ban, a NASH regrediál és javul a fibrózis foka. 10-15 %-os testsúlyvesztés (és megtartás) tartósan visszafordíthatja a folyamatot.

Kifejezetten hangsúlyozandó, hogy a fogyás ne legyen túl drasztikus (több, mint 1 kg/hét), a diéta fehérjében, zöldségben és rostban gazdag, zsírban, cukorban - különösen fruktózban és izocukorban - szegény legyen.

Kerülendők a nem orvosi javaslattal alkalmazott májkárosító gyógyszerek (pl. nagy mennyiségű paracetamol, E-vitamin), természetesen az alkohol és nem ellenőrzött forrásból beszerzett bármely táplálékkiegészítő, közérzetjavító, immunerősítő és egyéb hangzatos reklámfogással árusított készítmény (és /vagy fogyasztó szer).

Fizikai aktivitás: fokozatosan bevezetve napi 6500-10000 lépés, úszás, vízben vagy akár ülve végzett gyakorlatok intenzív gyógytorna, kis súlyzókkal végzett erőedzés, séta futópadon, szobakerékpár illetve edzettségtől függően bármi más heti 150 percnyi mozgás.

Gyógyszeres kezelés: specifikus terápiára jelenleg egy gyógyszer adható (ursodezoxikolsav), felírása gasztroenterológus kompetenciája. Meghatározott ideig és mennyiségben (individuálisan) az E-vitamin (nem ajánlott nagy dózisban és tartósan szedni!) és a máriatövis (silimarin) alapú készítmények (pl. Legalon) is javasolhatóak. Aktív vizsgálat tárgya, nagyon bíztató előzetes eredményekkel a diabetes és elhízás kezelésben is ismert ún. GLP-1 analógok, ezek a testsúly csökkentéstől részben független, valószínűleg gyulladáscsökkentő hatásokkal magyarázhatók.

A máj elzsírosodását kísérő, elsősorban szív- érrendszeri megbetegedést visszafordíthatja, megállíthatja ha a metabolikus betegségekre javasolt gyógyszereket bevesszük, az eltéréseket célértékre kezeljük (azaz a testsúly, vércukor, vérzsír és vérnyomás értékek normalizálására törekszünk).

Metabolikus sebészeti beavatkozások: indokolt lehet a ballonkezelés vagy a sleeve (csőgyomor)/bypass műtét elvégzése is.

Kinek javasolt szűrővizsgálatra jelentkeznie: minden elhízással élő - (BMI ≥30) és/vagy  metabolikus szindrómában szenvedő személynek. Fordítva is igaz, akinél zsírmájat diagnosztizálnak metabolikus szindróma feltérképezése tanácsolt (szénhidrátanyagcsere zavar, dyslipidaemia, magasvérnyomás betegség).

A cél a NAFLD megelőzése lenne, erre kell törekednünk. Már gyerekkorban - a zsírmáj esetükben is megjelenhet -  el kell kezdeni a megfelelő táplálkozás megtanítását, a rendszeres mozgás igényének kialakítását. A metabolikus memória miatt ez esszenciális jelentőségű.

Szerző:
Dr. Bajnok Éva
Dr. Bajnok Éva
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
A glükomannan szerepe a testúlycsökkentésben - Dr. Bajnok Éva cikke
A glükomannan szerepe a testúlycsökkentésben - Dr. Bajnok Éva cikke

A testsúlycsökkentés egyik sarokköve a jóllakottság érzete, amelyet számos tényező befolyásol. Kiemelt jelentőségű a gyomorban érzett feszülés és jóllakottság érzete, amely a gyomorfal idegi impulzusainak (vagus reflex) és a gyomor-bélrendszerben étkezés hatására felszabaduló hormonok (gastrointestinalis peptid) hatásainak az együttes eredménye.

2024.05.29. Olvass tovább
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg

Az év eleji életmódváltás nagyon népszerű, hiszen ez az időszak, amikor új célokat tűzünk ki magunk elé. "Idén lefogyok!" - határozzák el ezekben a napokban sokan, annak ellenére is, hogy az újévi fogadalmakhoz sokszor már eleve társul a sikertelenség gondolata. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyenkor tett fogadalmak esetében semmivel nem rosszabb a teljesítési arány, mint az évközi célkitűzések terén. Nem is tántorítok el senkit az újévi fogadalomtól, inkább adok néhány tanácsot azért, hogy valósággá váljon, amit megígérsz magadnak.

2024.01.02. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése