Nincs életmódváltás fogyókúra nélkül
2020.06.15.

Nincs életmódváltás fogyókúra nélkül

A sikeres fogyókúra nem csak álom, ha tudod hogy kezdj bele. Cikkünkben összefoglaltuk mire kell figyelned, hogy elérd a célod!

Amikor az autónk letér az útról, gyakran egy erőteljes kormánymozdulatra van szükség, hogy visszatereljük a helyes irányba. Ha biciklivel fel akarjuk venni a megfelelő utazósebességet, előbb bele kell taposnunk a pedálokba. Ha egy barátunk élete rossz irányt vesz és nem látja, úgy segíthetünk, hogy felrázzuk, keményen beszélünk vele, amíg észhez nem tér. Ha fel akarunk futni egy emelkedőn, lendületet kell vennünk.

Az élet legkülönbözőbb területein számtalan példát találunk arra, hogy átmeneti erőfeszítésre van szükség a kedvező állapot eléréséhez. Ilyen az intenzív, de tartós fogyást eredményező diéta is. Ahogy korábban is írtam: az elhízáshoz vezető folyamat a normálistól való eltérést jelenti, a fogyókúra épp azt szolgálja, hogy helyreállítsuk az anyagcserénk normál működését. Tulajdonképpen a testünk tápanyagfelvételének és leadásának a rendszerét, melyet egészségtelen táplálkozással és életmóddal, valamint helytelen diétás módszerekkel rontottunk el hosszú idő alatt.

Ha úgy döntünk nem megyünk tovább a hízás útján, hanem lefogyunk, akkor egy erőteljes kormánymozdulatra van szükség. Egy minimum két, maximum hat hetes időszakra, amikor szigorú diétát tartva “meggyógyítjuk” az anyagcserénket és megszabadítjuk a testünk a korábbi túlevések és sikertelen fogyókúrák nyomaitól. Átállítjuk hízásról fogyásra.
Fogyokura

Mi történik fogyókúra során a testünkben?

Fogyókúra idején a kulcs az inzulin. Amelynek termelődését a sok túlevéssel folyamatosan fokoztuk, illetve magas szinten tartottuk. Ha magas a testünkben az inzulinszint, akkor az köti a zsírt, ez azt eredményezi, hogy amilyen táplálékot beviszünk, azt nagy arányban zsírként raktározza el. Ha a táplálkozási szokása a fogyni vágyónak olyan, hogy sokszori étkezik, rendszerint szénhidrátdús fogásokat választ, akkor a sejtek inzulinérzékenysége romlik és elindul egy olyan tendencia, amikor egyre több és több inzulin kell ahhoz, hogy fel tudják szívni a tápanyagokat. 

Olyan ez, mint amikor sokszor rákiabálnak a gyerekre, egy idő után már nem rezzen össze egy hangos szótól. A testünk sem „rezzen össze”, azaz nem kezd el dolgozni a tápanyagokkal, inkább elraktározza, méghozzá zsír formájában. Ezt az állapotot kell megszüntetni. El kell érni, hogy ne termeljen olyan sok inzulint és amit termel, arra a sejtek érzékenyen reagáljanak. Ezért kell a fogyókúrát egy rövid, de szigorú szakasszal kezdeni, mert azzal fogjuk ezt elérni. Őszinte leszek: ez 2-5 napig nem éppen a kánaán.

Fogyokura-tanacsok

 

Hogyan kezdjünk bele a fogyókúrába?

Amikor elkezdjük, az első pár (kb. 2-5) napban még magasan marad az inzulinszintünk, hisz a diéta mellett is kell egy pár nap, amíg elkezd csökkenni a szintje. Mindent elkövet a szervezet (fejfájás, émelygés, diszkomfort érzet), hogy a megszokott módon, kívülről vigyünk be energiát, hisz az anyagcserénk ellustult, nem tud, vagy csak nehezen a raktárakból mobilizálni. Lázad az elhatározásunk ellen, mindenképp rá akar venni, hogy maradj a hízás útján.

Ilyenkor azt szoktam javasolni a pácienseimnek, hogy mérjék meg a vércukor szintjüket.Az esetek 95%-ában megfelelőek az értékek, azaz nem esik le a vércukorszint, szóval nem kell izgulni ezek miatt a tünetek miatt. Egyszerűen arról van szó, hogy a szervezetünkben elindult a harc a magas inzulinszint ellen, és ez nem épp a kánaán. Viszont, ha ezen végigküzdjük magunkat, az inzulinszintünk ismét egészséges tartományba kerül, a hasnyálmirigyünknek nem kell 2-3-szor több inzulint termelnie, mert a sejtjeink inzulinérzékenysége “meggyógyul” és normál mennyiségű inzulin mellett is képesek lesznek felvenni az energiát. Azaz ugyanazon tápanyagokat jobban fel tudja utána dolgozni és nem a zsírban raktározás lesz kapásból a testünk reakciója. Ezt a 2-5 napot ki kell bírni és utána már könnyebb lesz fogyni, hiszen a fogyást fogja támogatja a testünk, nem a hízást. 

Itt lehet szerepe egy jó termékcsaládnak, amelyet segítségül hívhatunk, hogy könnyebb legyen ez az időszak. Ezért döntöttem úgy, nekem is lesz saját, amit ilyenkor tudok ajánlani.

Meddig tartson a fogyókúra?

Ez a rövid, de szigorú szakasz legalább 2 hétig, maximum 6 hétig tartson*. Ez az időszak elegendő szervezetünknek ahhoz, hogy átállítsuk hízásról fogyásra. De pszichésen is sokat számít. A nagy változás látszik majd a kilókban, amely megadja a motivációt ahhoz, hogy végigcsináld ezt a szakaszt. De megtanítja azt is, hogyan tudod átvenni és megtartani az irányítást a tested és kilóid felett. Ismereteket, hogy tudd mitől hízik, fogy. Elfelejtteti veled az összes korábbi, életmódváltós tippet, trükköt, amik csak a plusz kilókat hozták meg, nem az új életmódot.  A küzdelem erőt is ad, hogy végig csináld és elérd, amit mindig is akartál.

A szigorú szakasz után jön egy megengedőbb, de ugyanúgy diétás szakasz a végső cél eléréséig. Itt már lehet több energiát bevinni, és a tápanyag összetételnél is nő a szénhidrát mennyiséget, de továbbra is kalóriadeficittel halad tovább a fogyókúra. Azaz kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De mindvégig figyelünk arra, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szüksége van. valamennyi tápanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Tartós eredményt akkor fogunk elérni, ha jól felépítjük a diétás folyamatot. Az első szakasz szigorúbb, majd jön egy megengedőbb, végül egy súlymegtartó szakasz, ahol már azt gyakoroljuk be, hogyan táplálkozzunk a kalóriaegyensúly eléréséhez. Itt már jóval több, mintegy 30%-kal több kalóriát viszünk be és szépen beáll az étrendünk arra, ahol a szépen elért eredményt meg tudjuk tartani. 

Ezzel a 3 szakaszos fogyókúrával eredményes, tartós lesz a fogyás, maga a diéta pedig nem szól a szenvedésről. A testünk feléled, aktívabb lesz, egyszerűn jól fogjuk magunkat érezni a bőrünkben.

 

A fogyókúra végére váltasz életmódot

Sok helyen hallom, olvasom a „ne fogyókúrázz, hanem válts életmódot” mantrát. Szerintem azonban nincs életmódváltás szakszerű fogyókúra nélkül. Hisz az életmódváltás nem pusztán döntés kérdése, hanem a testünk működését is át kell állítanunk hozzá, az pedig csak fogyókúrával megy. Ha sikerült, akkor érsz el az életmódváltáshoz. A legtöbb fogyástörténetben azt igazolják vissza a programosok, hogy menet közben rájöttek, mit csináltak korábban rosszul. Megtanulták, hogyan is kell jól fogyni, végigcsinálták és könnyedén fogják tudni tartani az elért súlyt. Én ezt a pillanatot nevezem életmódváltásnak. 

 

Sikeres-fogyokura

Az Alakorvoslás Programról

Dr. Farkas Kitti vagyok, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, az Alakorvoslás Program alapító orvosa. 

Célom egy olyan szakmai program létrehozása volt, amelynek lényege megtanítani, hogyan érd el azt az alakot, amire vágysz és azt meg is tudd utána tartani. Mindezt úgy, hogy a fogyókúra ne legyen szenvedés, könnyen tartható, hatékony és élvezetes legyen. A fogyás pedig a zsírból történjen az izomzat megtartása mellett, így nem csak a mérleg mutat kevesebbet, de szép és fitt alakot érsz el.

Előnyei:

  • Orvosok által kidolgozott, online program
  • Rugalmas étrend, nem az életed szól a diétáról, hanem a diétád az életedről
  • Saját, borsóprotein alapú termékcsalád.

 

*2-4-vagy 6 hét, honnan tudom mennyi legyen? Egyénileg eltérő lehet. Főszabály szerint: 2 hét kötelező. Amennyiben nagyobb súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, több mint 10 kilótól, tényleg tökéletesen elég 2 hetet megcsinálnod. De ha úgy érzed megy még 2 hét, akkor hajrá! De a hosszabb távú fogyási szándéknál 4 hétnél több egyáltalán nem kell. Hisz hosszabb útra készülünk, nem kell, hogy azt éljük meg már az elején, hogy szenvedünk. Ráadásul teljesen felesleges. Hisz a Speed programnak a célja, hogy beindítsa a változást! A fogyókúra alatt még visszatérhetünk rá, pl. amikor megáll a fogyás.

Aki csak néhány kilótól szeretne megszabadulni, ráadásul gyorsan, ő végig csinálhatja a 6 hetet. Ez az az időintervallum, ami mellett még nem lassul le az anyagcsere, így a maximális gyors fogyást el tudjuk érni vele. De a 6 hét nagyon kemény! Csak akkor csináld, ha nem adod fel az egészet közben.

Ha nem érvényes rád a főszabály, akkor egyénileg kell megnézni, hogy mi működik nálad, erre jó a személyes konzultáció.

 

Szerző:
Dr. Farkas Kitti
Dr. Farkas Kitti
Készen állsz a változásra?
Csak pár kattintás és azonnal hozzá is férsz a szakmai módszerhez, a rendkívül gazdag recept és mozgástárunkhoz, valamint, vásárolhatsz is termékeinkből.

Program kiválasztása
Készen állsz a változásra?
Ajánlott bejegyzések
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke
Nem alkoholos zsírmáj - Dr. Bajnok Éva cikke

Ismerős az a szituáció, hogy hasi ultrahang vizsgálatot vagy vérvételt követően a kezelőorvos közli, hogy „ez csak zsírmáj”?  Elég megnyugtató ez a megjegyzés? Baj, hogy van? Milyen tennivalónk van vele (ellene)? Visszafordítható? Lássuk csak!

2024.02.13. Olvass tovább
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg
Új év, új alak! - 5 tipp, hogyan valósítsd meg

Az év eleji életmódváltás nagyon népszerű, hiszen ez az időszak, amikor új célokat tűzünk ki magunk elé. "Idén lefogyok!" - határozzák el ezekben a napokban sokan, annak ellenére is, hogy az újévi fogadalmakhoz sokszor már eleve társul a sikertelenség gondolata. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyenkor tett fogadalmak esetében semmivel nem rosszabb a teljesítési arány, mint az évközi célkitűzések terén. Nem is tántorítok el senkit az újévi fogadalomtól, inkább adok néhány tanácsot azért, hogy valósággá váljon, amit megígérsz magadnak.

2024.01.02. Olvass tovább
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke
Mi a teendő, ha megállt a fogyás? - Dr. Bajnok Éva cikke

Kezdjük azzal, hogy 5%-os testsúlycsökkenés már jelentős pozitív hatással van a szervezetünkre. 15 %-os fogyás akár a cukorbetegséget is visszafordíthatja. A jelentős, azaz 10%-os (tehát pl. 80 ról 70 kg-ra történő) vagy gyors (több, mint 1 kg/hét) fogyás testünk számára ijesztően sok, ezért a testsúlycsökkenés lelassul vagy megáll. Mit tegyél, ha úgy érzed, hogy minden igyekezeted ellenére egy idő után megállt a fogyásod?

2023.12.06. Olvass tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem
Ügyfélszolgálat felkeresése Elakadtál? Segítünk!?
Ügyfélszolgálat felkeresése